Hlavní obsah

Viděl Janoušek ženu před srážkou? Svědci se u soudu nemohou shodnout

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Svědci loňské dopravní nehody lobbisty Romana Janouška (45) se nemohou shodnout, jakou stranou vozidla srazil tehdy 51letou Vietnamku, která s ním chtěla řešit předchozí srážku aut. Janouškovi hrozí za pokus o vraždu až 18 let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek (vpravo) u Městského soudu v Praze.

Článek

Zatímco v úterních výpovědích převažoval názor, že žena byla sražena pravou přední částí auta poté, co se nažila ujíždějícího podnikatele zastavit na světelné křižovatce údery rukou do kapoty, středeční výpověď hovoří pro sražení levou stranou auta.

Podle svědka Lubomíra Havlíčka, který incident sledoval z ulice, kde si byl s kolegy zakouřit, se žena k Janouškovi do auta nejprve dobývala, pak stála před jeho čelem a ve chvíli, kdy vůz vystartoval z křižovatky, byla přímo naproti řidiči. Podnikatel by ji tak musel jasně vidět.

„Stála přímo proti řidiči,“ uvedl Havlíček. „Přelétla přes kapotu, byla odmrštěna směrem k přechodu pro chodce. On se ji snažil objet zprava,“ prohlásil svědek, který se od dosavadních výpovědí odlišuje. Stejný scénář nehody nastínil policii i během loňské rekonstrukce na místě, kde k ní došlo, tedy v pražské Vyskočilově ulici.

Roman Janoušek se před soudem zpovídal z loňské nehodyVideo: Novinky

S ostatními se naopak shoduje v tom, že Janoušek v době těsně před sražením ženy svůj vůz túroval a ve chvíli, kdy na semaforu blikla zelená, doslova vystřelil se svým vozem vpřed.

Další ze svědků, Martin Jelínek, který byl v době nehody s Havlíčkem na cigaretové pauze a incident sledoval ze stejného úhlu, popsal jeho průběh zcela jinak. Podle něj byla žena sražena pravou částí Janouškova auta a její tělo spadlo do pravé části vozovky. K této verzi se kloní většina doposud vyslechnutých svědků. Pro Janouška je příznivější, protože umožňuje výklad, který nabídl ve své obhajobě, že si ženy nevšiml.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud s Romanem Janouškem začal v Praze v úterý 16. 7. 2013.

Zcela jinak viděl nehodu řidič octavie, který ji před křižovatkou pozoroval z vedlejšího pruhu. Martin Kalous byl dokonce jedním ze svědků, kteří se po srážce snažili Janouškovo auto pronásledovat.

K samotnému incidentu vypověděl, že žena byla sražena pouze zpětným zrcátkem, nikoli předkem vozu. „Přeběhla až k zrcátku, náraz byl zrcátkem, paní potom upadla,“ uvedl svědek.

Ve chvíli srážky stál v pravém odbočovacím pruhu silnice, Janoušek se pohyboval v levém pruhu, střední jízdní pruh auta odděloval, zda v něm stála jiná auta, která by bránila svědkovi ve výhledu, si Kalous nevzpomněl. Policii však dříve řekl, že mezi nimi stála tatra.

Soudce: Každý vypovídá úplně jinak

Řidič tatry, svědek Jan Klíma, stál na křižovatce, před níž Janoušek ženu srazil, přímo vedle jeho auta. Nehodu prý sledoval ve zpětném zrcátku, když se auta začala rozjíždět na zelenou.

Žena podle něj stála v době střetu před pravým předním světlem Janouškova vozu a po nárazu se překulila přes roh kapoty. Že by do ní auto narazilo zrcátkem, si prý nevšiml.

„I veřejnost si může udělat obrázek. Z dnes slyšených svědků každý vypovídá úplně jinak,“ glosoval dopolední program hlavního líčení předseda senátu Tomáš Kubovec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám