Hlavní obsah

Značky neznačky. V protisměru se na dálnicích jezdí dál

Novinky, Ondřej Kořínek

Už na 66 místech jsou rozmístěny nové informativní značky Jste v protisměru. Za poslední týdny však policie vyjela k dalším třem případům jízdy v protisměru na dálnicích. Značky tam nebyly. Řidičům v lepším případě hrozí pokuta za přestupek, v horším trestní stíhání.

BEZ KOMENTÁŘE: Senior ujížděl po D4 v protisměruVideo: Policie ČR

 
Článek

Asi nejvážnějším ze tří zmíněných případů byl incident na dálnici D6 na Chebsku, kde minulé úterý ujížděl opilý 59letý muž. Na výzvy k zastavení nereagoval, a nakonec byl zablokován služebními auty. Policistům se v tomto případě z muže nepodařilo dostat, kde přesně na dálnici vjel, a tudíž nemohli zjistit, jestli je tam nová značka. „Pravděpodobně vjel na sjezdu na 146. nebo 149. km. Tam značky nejsou,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Řidič ujížděl policii v protisměru na dálnici u Chebu

Krimi

Třiaosmdesátiletého seniora v protisměru řešili policisté o den později na dálnici D4. Muž stihl ujet 14 kilometrů a lehce naboural jedno auto. Policisté ho zastavili po uzávěře dálnice na 32. kilometru. Novými značkami Jste v protisměru tento sjezd osazen není, jsou tam ale zvýrazněné značky se zákazem vjezdu.

Senior ujížděl po D4 v protisměru 14 km, policie zveřejnila video

Krimi

Předminulý týden pak řešili muži zákona řidičku, která při křížení s dálnicí D1 zazmatkovala, a nakonec vjela na D46 do protisměru. Naštěstí takto stačila ujet jen asi 500 metrů. Tohle křížení osazeno značkami rovněž není.

Řidiče nenašli

Novinky se však zajímaly i o starší podobné incidenty. V srpnu jel v protisměru řidič po dálnici D10, který ohrozil několik šoférů. „Řidiče ve věku 77 let jsme našli a zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Obviněn zatím nebyl. Najel na dálnici u čerpací stanice Shell u odbočky na Pěnčín. Značka Jste v protisměru v tomto místě není,“ řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Na konci srpna zasahovala policie na D3, kde hledali stříbrnou fabii v protisměru. Řidiče však do této doby nenašli a kudy na dálnici vjel, není jasné.

Fabia uháněla po dálnici D3 v protisměru. Policii unikla

Krimi

Značky Jste v protisměru začalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) instalovat během jara. Nyní jsou na 66 lokalitách a mají být všude. „Komplexní systém značení proti vjetí do protisměru bude osazen na všech dálničních křižovatkách a také na některých mimoúrovňových křižovatkách na silnicích první třídy,“ sdělil Novinkám mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Řidič jel na D6 v protisměruVideo: Policie ČR

Podle něj však na silnicích první třídy nebudou značky Jste v protisměru, ale bude upraveno vodorovné dopravní značení a přidány značky zákazu vjezdu. Silničáři podle Studeckého nově pracují se systémem, který pochází z Rakouska. Kromě osázení silnic zákazovými značkami na obou stranách silnice a zvýrazněnými značkami se budou moct šoféři na silnicích také setkat se šipkami na vozovce a naváděním vodorovnými značkami.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Další značky

Další značky chtějí silničáři instalovat do léta příštího roku na přibližně 600 lokalitách. Mluvčí upozornil, že osazení míst musí projít schvalováním mnoha úřadů, ve hře jsou ministerstva, krajské úřady, obce a policie.

„Úkolem zhotovitelů projektové dokumentace (jeden pro oblast Čechy a druhý pro oblast Morava) je nejen zhotovení projektů pro všechny lokality, ale také projednání stanovení místní úpravy se všemi výše jmenovanými úřady,“ konstatoval Studecký. Pořízení jedné značky Jste v protisměru je podle mluvčího v řádu jednotek tisíc korun.

Na dálnicích stojí na sedmdesát značek upozorňujících na jízdu v protisměru

AutoMoto

Řidič, který vjede do protisměru, poruší nejen značku zákazu vjezdu, ale i obecné ustanovení silničního zákona. „Za otáčení se, couvání nebo jízdu v protisměru na dálnici může řidič ve správním řízení dostat pokutu 5 000 – 10 000 Kč a přijde o 7 bodů. V současné diskusi o změnách v bodovém systému se objevuje i návrh na změnu uvedených parametrů,“ informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Počet oznámených jízd v protisměru (zdroj: Policejní prezidium)
2019201820172016
Leden30231422
Únor31392017
Březen49232426
Duben37182222
Květen36252732
Červen39343034
Pololetí222162137153
Červenec45272946
Srpen152428
Září363234
Říjen374427
Listopad292234
Prosinec213333
Celkem267327321355

V některých případech (např. jízda seniorů na D4 a D10) však policie může jednání kvalifikovat jako trestný čin obecného ohrožení, za který hrozí až několik let vězení. Sankce za nerespektování nové značky není, protože je pouze informativní.

Podle mluvčí policejního prezidia Hany Rubášové dostala policie za prvních sedm měsíců tohoto roku 267 oznámení o jízdě v protisměru, nejvíce 49 v březnu. Z dat také vyplývá, že za první pololetí letošního roku jelo v protisměru o čtvrtinu řidičů více než loni. Část přijatých oznámení se však nemusí prokázat, v jiných případech policie řidiče nezjistí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám