Hlavní obsah

Zloději letos už vykradli přes 25 tisíc vozů, policie je bezmocná

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kriminalisté stále marně bojují proti krádežím aut nebo jejich vykrádání. Počet zaznamenaných případů roste, ale objasněnost se stále drží v jednotkách procent. Problémy jsou hlavně v organizovanosti pachatelů, naší geografické poloze a v legislativě. Naděje na zlepšení je tak stále daleko.

Článek

Nejhorší situace je dlouhodobě v Praze a v dalších velkých městech, především v severních Čechách. Zatímco v hlavním městě bylo za letošních prvních šest měsíců ukradeno 3815 aut, v jižních Čechách to bylo pouze 250.

Za první pololetí kriminalisté zaznamenali 9854 ukradených vozů, což je přibližně stejně jako loni ve stejné období.

Zato počet vloupání do aut podle policejních statistik, které má Právo k dispozici, proti loňsku stoupl téměř o tři tisíce. Policie takových případů zaznamenala přes 25 tisíc, chytit se přitom podařilo jen sedm procent pachatelů.

"Na nízké objasněnosti se podepisuje i velikost ČR. Pro pachatele není problémem ji během pár hodin s kradeným vozem opustit," řekl Právu mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták. Doplnil, že po odcizení auta navíc na místě zpravidla nezůstanou žádné stopy, které by policii ke zloději dovedly.

"Dalším ovlivňujícím aspektem je legislativa, např. při přihlašování vozidel. To se děje podle údajů v dokladech, jestli ale jde skutečně o vozidlo, které je v dokladech deklarováno, se často zjistí až v jiných souvislostech," upozornil Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám