Hlavní obsah

Zloděj sebral peníze určené na obnovu vyhořelé chaty Libušín

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidský hyenismus se naplno projevil v oblíbené turistické oblasti Pusteven v Beskydech. Neznámý zloděj vykradl pokladničku s penězi určenými na opravu vyhořelé chaty Libušín, cenné památky architekta Dušana Jurkoviče.

Foto: Policie ČR

Neznámý zloděj vybral z pokladničky tisíce korun určených na obnovu Libušína.

Článek

Peníze zmizely z pokladničky v noci na pondělí. „Schránka je umístěna na terase hotelu Maměnka a je pevně přišroubována k budově. Jedná se o dřevěnou pokladničku z vrchní strany opatřenou víkem, které je zabezpečeno petlicí s visacím zámkem,“ uvedla mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Hasiči vyloučili úmyslné zapálení památkové chaty Libušín na Pustevnách (na snímku ze 4. března).

Kolik peněz pachatel odcizil, nelze přesně sdělit, ale částka se podle policistů zcela jistě pohybuje v řádech tisíců korun. „Je to veřejná sbírka, přičemž kasička se pravidelně vybírá. Naposledy byly peníze vybrány pět dnů před krádeží,“ doplnila mluvčí s tím, že po pachateli policisté pátrají.

„Věc šetříme jako trestný čin krádež vloupáním, za kterou hrozí pachateli v případě dopadení a prokázání viny až dvouletý trest odnětí svobody,“ sdělila mluvčí.

Chata Libušín patřila ke skvostům Pusteven, vyhořela letos v březnu. Příčinou požáru byla podle hasičů a znalců špatná konstrukce komínu. Škoda po ohnivém řádění dosáhla částky osmdesát miliónů korun. Oprava chaty potrvá tři roky. Oheň zničil zejména pravou část Libušína, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám