Hlavní obsah

Požár symbolu Pusteven: Dřevěné chatě Libušín se v ohni zbortila střecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustevny
Aktualizováno

Na Pustevnách v Beskydech hořela v noci na pondělí chata Libušín, navržená architektem Dušanem Jurkovičem. Hasiči dostali požár památky nevyčíslitelné hodnoty pod kontrolu krátce před třetí hodinou ranní.

Foto: HZS Zlínského kraje

U požáru chaty Libušín na Pustevnách zasahovali hasiči ze Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Článek

Kvůli rozsahu požáru byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, na místě tak zasahovalo více než 70 hasičů, řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Foto: HZS Zlínského kraje

Chata Libušín na Pustevnách přišla požáru o střechu

Plameny se z interiérů chaty rozšířily kvůli větru i po střeše, jejíž konstrukce se zbortila. Hasiči museli vynést ven dvě propanbutanové láhve. Podle Netopila v hořícím objektu nikdo nebyl a zatím nebylo hlášeno ani žádné zranění zasahujících hasičů.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár chaty Libušín na Pustevnách

Na místo bylo celkem povoláno 12 jednotek hasičů ze Zlínského i sousedního Moravskoslezského kraje. Nasazeno bylo 16 cisternových automobilů, vysokozdvižná plošina a automobilový žebřík. Část jednotek byla již odeslána zpět na stanice.

Nevyčíslitelná škoda

"Z hlediska kulturního a památkového je to obrovská škoda, finančně se dá odhadnout na několik desítek milionů korun, navíc je to takové srdce návštěvnického života na Pustevnách," řekl ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš. Muzeum objekt od roku 1995 spravuje.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Pustevny

Dřevěné chaty Libušín a Maměnka jsou nejvýznamnější stavby na Pustevnách. V roce 1898 je nechal postavit turistický spolek Pohorské jednoty Radhošť. Jsou dílem významného slovenského architekta Dušana Jurkoviče (1868–1947). Dřevěné srubové secesní stavby s bohatým dekorem jsou typické pro Valašsko a slovanskou lidovou architekturu vůbec.

Ministerstvo kultury uvedlo, že vzhledem k nejvyšší památkové ochraně Libušína dosáhla vzniklá škoda nevyčíslitelné hodnoty.

"Libušín patří do souboru nejznámějších beskydských secesních lidových staveb, které se staly symbolem Pusteven. Stavby na Pustevnách vznikaly podle principů skládání a kombinování různých prvků a motivů lidového stavitelství, které byly převzaty jak z lokalit Valašska, tak Slovenska. Jurkovič svým architektonickým projevem na Pustevnách upozornil na bohatství staronových forem schopných života," uvedli ministerští památkáři.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Chata Libušín na Pustevnách

Objekt pojmenovaný k poctě kněžny Libuše byl otevřen v roce 1899. Interiér zdobily fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny. Libušín prošel s blízkým hotelem Maměnka, další Jurkovičovou stavbou, od roku 1995 rekonstrukcí; jeho oprava stála 25 miliónů korun.

Muzeum se bude snažit objekt obnovit. "Vztahuje se na něj pojistka. Chceme vyhlásit také sbírku. Některé věci nepůjdou obnovit, bude třeba je udělat nové, dokumentace však máme dost," podotkl ředitel Ondruš.

Zničení chaty je podle něj o to bolestnější, že se připravuje evropská trasa mapující Jurkovičova díla.

Architekt se ve Zlínském kraji výrazně podepsal také na podobě Luhačovic na Zlínsku. V letech 1902 až 1907 tam postavil deset staveb a čtyři objekty přestavěl, vtiskl tak lázeňskému městu originální podobu. Jednu z Jurkovičových staveb v Luhačovicích, Slováckou búdu, zničily plameny v roce 2002. Podle hasičů někdo požár úmyslně založil. Viníka se ale nepodařilo najít, policie případ odložila. Jednou z variant, které vyšetřovatelé prověřovali, byl pojistný podvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám