Hlavní obsah

Ženy z Prahy prodávaly nemocné psy. Několik jich uhynulo, další byli utraceni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik psů uhynulo nebo bylo utraceno po nákupu od dvou žen, které je přeprodávaly z množíren. Psi žili v Praze ve špatných podmínkách a byli nemocní. Ženy podle policie také falšovaly očkovací průkazy. Kriminalisté je obvinili z několika trestných činů a hledají další poškozené.

BEZ KOMENTÁŘE: Psi žili v otřesných podmínkáchVideo: Policie ČR

 
Článek

Detektivové zjistili, že 47letá žena nejčastěji nakupovala štěňata menších plemen z množíren, pak jim opatřila falešné průkazy a prodávala je na stránkách bazos.cz. S obchody jí v mnoha případech pomáhala 18letá dívka. Když se ozval zájemce, domluvily si s ním schůzku. K předání docházelo například v nákupním centru, kde zájemce zaplatil.

Mnozí noví majitelé ale doma zjistili, že štěně není úplně fit. Psi byli nemocní a apatičtí. Majitelé vyhledali veterináře, kterému se povedlo některé zvířecí mazlíčky zachránit. Jiní však uhynuli nebo byli utraceni.

Foto: Policie ČR

„V jednom případě si majitelka koupila od ženy čivavu, skončila s ní na veterině, protože měla křeče, záškuby, propnutí, byla letargická, trpěla parvovirózou, coronavirozou, pankreatitidou a vývojovou vadou. I přes poskytnutou péči a hospitalizaci fenka uhynula,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Foto: Policie ČR

Jeden z nalezených psů.

Parvoviróza, kterou následně veterinář u některých uhynulých štěňat konstatoval, je silné virové onemocnění právě štěňat, které se nejčastěji projevuje silným krvavým průjmem a úporným zvracením. Bez potřebné veterinární péče, kterou obviněná štěňatům neposkytla, vede tato nemoc k dehydrataci a úhynu zvířete.

Škoda 200 tisíc

Štěňata, která byla určena na prodej, byla matkám odebrána ve stáří 4-5 týdnů. Žila podle policie v nevhodných podmínkách, neměla dostatek výživy, vody a veterinární péče. „Veterinární lékařka konstatovala, že jsou značně zanedbaná, masivně začervenalá a celkově ve velmi špatné kondici. Štěňata byla obviněné okamžitě odebrána a převezena do psího útulku, kde bohužel i přes okamžitou veterinární péči šest štěňat uhynulo,“ konstatoval Daněk.

Foto: Policie ČR

Jeden z nalezených psů.

Starší žena psy prodávala na smlouvu od roku 2014, o dva roky později pak pod smyšleným jménem. Psy prodala a změnila si telefonní číslo, aby ji kupci nemohli kontaktovat.

Kriminalisté našli celkem štěňata 12 různých ras psů, jako jsou jorkšíři, čivavy, maltézští psíci, francouzští buldočci, pudlové, knírači, němečtí špicové, kavalír king charlesové a podobně. Z některých štěňat, inzerovaných jako čistokrevná, vyrostli kříženci.

Policisté zaevidovali 27 případů prodeje, kdy osm psů uhynulo nebo bylo utraceno. V jednom případě jedna ze žen peníze kupujícím vrátila a jednou zaplatila náhrady na léčení, i tak ale vznikla škoda okolo 200 tisíc korun. Detektivové však předpokládají, že poškozených může být až 500.

Foto: Policie ČR

Jeden z nalezených psů.

„V této souvislosti hledáme další poškozené, kteří mají s ženami na fotografiích podobnou zkušenost a věc zatím neoznámili, aby se obrátili přímo na telefonní číslo kriminalistů 722 000 368 nebo na linku 158,“ požádal mluvčí policistů.

Policisté obě ženy obvinili z trestných činů podvod, zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a neoprávněné podnikání. Hrozí jim až pět let vězení.

„Jelikož se blíží Vánoce a zvířátka často bývají dárkem pod stromečkem, chtěli bychom požádat všechny budoucí chovatele, aby přistupovali k nákupu zvířat zodpovědně. Při koupi by měli trvat na zhlédnutí místa, kde zvíře žije, podívat se na jeho rodiče a zjistit si reference na prodávajícího. Samozřejmostí by mělo být sepsání kupní smlouvy a kontrola dokladu totožnosti prodávajícího při jejím podpisu,“ shrnul na závěr mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám