Hlavní obsah

Žena ubodala matku a dceru čtyřmi noži. Byl to afekt, plakala u soudu

– České Budějovice

Sedmatřicetiletou ženu soudí českobudějovický krajský soud za dvojnásobnou vraždu v rodině. Loni v červenci podle obžaloby ubodala celkem čtyřmi noži svoji matku a dvouletou dceru. Zasadila jim několik desítek bodnořezných ran do obličeje a krku. Obžalované hrozí až výjimečný trest.

Obžalovaná žena u souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Soudce Ondřej Kubů označil čin za extrémně brutální. V úterý u soudu v Českých Budějovicích žena svého činu litovala. „Bylo to pod vlivem afektu, je mi líto, že to nemůžu vzít zpátky,“ uvedla žena u soudu s tím, že se na rodičovství připravovala a prý absolvovala i předporodní kurzy.

„Milovala jsem svou matku i svou dceru,“ prohlásila plačící žena, která adresovala všem omluvy.

Ženu obviněnou z vraždy novorozence soud do vazby neposlal

Krimi

Státní zástupkyně Dagmar Šimáková v obžalobě uvedla, že žena, vysokoškolsky vzdělaná bakalářka, vraždila ve velkém afektu, když reagovala na hádku s matkou kvůli tomu, že se chtěla i s dcerou osamostatnit a s odstěhovat se ke svému příteli.

Žalobkyně zdůraznila, že nebude požadovat výjimečný trest a bude se držet základní sazby za vraždu ve třetím odstavci, tedy 15 až 20 let odnětí svobody.

„Na rozdíl od mnoha případů se v tomto případě jedná o osobu, která do té doby žila bezúhonným spořádaným životem. Chodila do práce, studovala, měla stálé bydliště a starala se o dceru. I otec byl spokojený s tím, jak se o dítě starala,“ konstatovala žalobkyně.

Matka utýraného chlapce souhlasila s vinou, jde na 8,5 roku do vězení

Krimi

Soudce Ondřej Kubů ale zmínil, že podle spisu lze na čin pohlížet jako na spáchaný zvlášť surovým způsobem. „Byl to vražedný útok extrémní brutality, který se vymyká většině trestných činů,“ zdůraznil Kubů.

Jednání soud zatím odročil na únor, kdy by se měla obžalovaná vyjádřit k dohodě o vině a trestu se státním zastupitelstvím.

Foto: Právo

Obžalovaná žena u soudu

V úterý se u soudu také rozhodovalo o prodloužení vazby, což nakonec soud po krátké poradě nařídil. Žena chtěla být stíhána na svobodě a šla by ke svému příteli, který u soudu prohlásil, že se neobává jakýchkoliv rozmíšek. Prý stačí pouze zvýšit hlas.

Soudní senát dal za pravdu některým z výroků soudních znalců, kteří připouštěli, že by se na svobodě podobný vražedný afekt mohl opakovat. Jak uvedla žalobkyně Šimáková, žena podle znalců netrpí psychickou nemocí a za svůj čin je plně zodpovědná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám