Hlavní obsah

Žena prohrála spor o šest miliónů za nechtěnou sterilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Žena z jižní Moravy nezíská šestimiliónové odškodnění za nechtěnou sterilizaci. Před 30 lety ji provedli lékaři z Nemocnice Znojmo. Nejvyšší soud (NS) odmítl ženino dovolání. Žena vysoudila pouze omluvu jako morální satisfakci. Peněžní odškodnění jí Krajský soud v Brně ani Vrchní soud v Olomouci nepřiznaly. Nárok na náhradu nemajetkové újmy v penězích je totiž promlčený.

Článek

Nejvyšší soud dovolání odmítl bez detailního projednání, protože prý nenastolilo žádnou zásadní právní otázku, která by ještě nebyla vyřešená. "Dovolání žalobkyně není přípustné, neboť závěry vyjádřené v rozhodnutí odvolacího soudu zcela odpovídají judikatuře Nejvyššího soudu," stojí v usnesení.

Žena podala žalobu až poté, co se česká justice ujednotila na tom, že nárok na peněžní náhradu újmy se promlčuje. Lékaři podle žaloby provedli sterilizaci v roce 1982 po druhém císařském řezu. Žena údajně neměla o zákroku dost informací. Teprve když se později pokoušela znovu otěhotnět, zjistila, že je neplodná.

Soudy v Brně a Olomouci dospěly k závěru, že lékaři chybovali. Žena neměla dost informací, souhlas údajně podepsala až po porodu. Nechtěnými sterilizacemi žen se v minulosti zabýval ombudsman, soudy všech stupňů i Evropský soud pro lidská práva. Nad sterilizacemi oficiálně vyjádřila politování vláda Jana Fischera.

V Česku zákrok nedobrovolně podstoupilo mnoho Romek, byly jich přinejmenším desítky, podle některých odhadů stovky až tisíce. "Nešlo ale výhradně o Romky," řekla nedávno právnička Ligy lidských práv Kateřina Červená. Evropský soud pro lidská práva se v poslední době zabýval sterilizacemi Romek na Slovensku.

Loni přiznal 31 tisíc eur (792 000 korun) ženě, která v roce 2000 se zákrokem sice souhlasila, ale podle soudců si nebyla schopná uvědomit důsledky. Letos v červnu a listopadu štrasburský soud rozhodl podobným způsobem ve prospěch dalších Slovenek.

Reklama

Výběr článků

Načítám