Hlavní obsah

Zavražděnou matku čtyř dětí zastlal do postele, soud mu potvrdil 22 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za surovou vraždu manželky si Petr Gola z Pržna na Frýdecko-Místecku odpyká 22 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud. Definitivně tak potvrdil verdikt, podle kterého Gola ženu usmrtil obzvlášť trýznivým způsobem, což obhajoba v dovolání neúspěšně zpochybňovala.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Gola u Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Gola své manželce po útoku neposkytl žádné ošetření ani nepřivolal potřebnou pomoc, přestože žila možná ještě několik dalších hodin. „Takové jednání se jistě vyznačuje značnou mírou hrubosti, bezcitnosti a surovosti, což muselo poškozené způsobit těžké fyzické, ale i psychické útrapy," stojí v usnesení. Soud rozhodl nedávno bez veřejného jednání, ve středu verdikt publikoval.

Třiatřicetiletou ženu Gola dlouhodobě týral od roku 2009. Žena musela často vyhledávat lékařské ošetření, nedala však souhlas s trestním stíháním. Násilí kulminovalo předloni v červenci.

Utratila poslední peníze  

Gola ženu bil a kopal do hlavy i těla a šlapal na ni. Způsobil jí tržné a řezné rány, zlomeniny s masivním krvácením a rozsáhlé roztržení jater. Muž tvrdil, že jeho partnerka často pila a hádky sama vyvolávala. V osudný den se prý vrátila domů opilá a on zjistil, že utratila poslední peníze.

Po vraždě zastlal ženino tělo do postele a v domě ještě několik dní žil se čtyřmi dětmi. Teprve pak mrtvolu odnesl z ložnice do kotelny a uprchl.

V dovolání obhajoba argumentovala také tím, že z žádných důkazů nevyplývá soustavnost týrání. Na vytýkaném ohrožování mravní výchovy dětí prý měla podíl také jejich matka. Pro uložení výjimečného trestu nebyly podle obhajoby splněny podmínky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám