Hlavní obsah

Zástupce Agroplastu před soudem kvůli obchodu se zbraněmi

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Kauzu dvou představitelů liberecké společnosti Agroplast, jimž obžaloba klade za vinu nepovolené obchodování se zbraněmi, začal ve čtvrtek projednávat liberecký krajský soud. Na lavici obžalovaných ale usedl pouze bývalý předseda představenstva Zbyněk Švejnoha (42). Generální ředitel a člen představenstva Petr Pernička (44) je stíhaný jako uprchlý.

Foto: TIME 2016 - Ivan Mladenov

Organizátoři připravují i výstavu fotografií z kalendáře TIME.

Článek

Místo jeho pobytu není známo a soudu pouze zaslal svou písemnou výpověď.

Krajský státní zástupce v Ústí nad Labem Jan Jakovec klade oběma manažerům za vinu, že se podíleli na obchodech s vojenským materiálem bez platné licence.

Perničku viní ze čtyř skutků, na kterých se měl podílet v letech 1994 až 1999. Jediným dokonaným obchodem přitom měl být prodej a vývoz protiraketového systému za 70 miliónů dolarů, který koupila společnost zastoupená jihokorejským občanem žijícím ve Vídni.

Obchody s protiletadlovým komplexem za 5,5 miliónu dolarů a čtyřmi leteckými motory za 2,6 miliónu dolarů se neuskutečnily.

Posledním skutkem, z něhož je viněn také Švejnoha, je obchod se šesti letouny MiG 21 za 840 tisíc dolarů, který ale podle státního zástupce překazily ázerbajdžánské úřady v březnu 1999. Tehdy bylo na letišti v Baku zadrženo letadlo Ruslan ruské letecké společnosti, které bylo plné vojenského materiálu.

Azerbajdžánské vězení

"Měli jsme uzavřený kontrakt s Omnipolem, že jim dodáme náhradní díly, ale dodávky se od našeho ruského partnera zpožďovaly. Končila nám platnost licence a hrozily sankce od Omnipolu. Proto mne Petr Pernička při dalším avízu, že je materiál na cestě, poslal do Moskvy, abych zakázku na místě zkontroloval a dohlédl na ni," řekl u soudu Švejnoha.

Zástupci ruského partnera mu ale prý v Moskvě sdělili, že musí odletět do Kazachstánu, kde zásilka byla. Tam nastoupil do letadla Ruslan, jež mělo směřovat do Moskvy a dál do Bratislavy. Letoun měl ale technické mezipřistání v Baku, kde je zadržely na letišti celní orgány Ázerbajdžánu.

"Ázerbájdžánské bezpečnostní složky mě zadržovaly deset nebo 12 dní. Vyšetřovatelé mi vyhrožovali několikaletým těžkým vězením," konstatoval Švejnoha.

Podotkl také, že na něho byl vyvíjen různý nátlak a později měl podepsat listinu, aby byl propuštěn na svobodu. Jak přiznal, vůbec nevěděl, co se píše v ázerbájdžánských policejních protokolech, ale podepsal je, aby byl propuštěn.

Uprchlík se prý bojí o svou bezpečnost

Pernička již od počátku případu tvrdí, že se Agroplast do žádných nepovolených obchodů se zbraněmi nezapojil. V dopise, který napsal soudu, tvrdí, že se smlouvami, předkládanými obžalobou jako důkazy o nepovoleném obchodování se zbraněmi, nemá nic společného, nikdy je neviděl a ani nepodepisoval.

Pernička rovněž upozornil na problémy, které Agroplast postihly po jeho obchodním úspěchu v 90. letech. "Do našich budov vstupovaly neznámé osoby, objevovaly se neplatné směnky a chodili za mnou lidé prohlašující se za členy Bezpečnostní informační služby," napsal soudu.

K jednání se prý nedostavil z obav o svou bezpečnost.

Hlavní líčení předseda senátu ve čtvrtek odpoledne odročil kvůli neúčasti čtyř svědků, z nichž dva se omluvili a dvěma se předvolání nepodařilo doručit. Oběma obžalovaným hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám