Hlavní obsah

Žalobce poslal lékaře za sražení Lucinky před soud

Právo, Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalého vedoucího lékaře Jana Karase, který v červnu v opilosti autem srazil dvouletou Lucinku, čeká soud. Státní zástupce ho totiž na návrh policie obžaloval. Zpovídat se bude z trestných činů těžké újmy na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až pětileté vězení. Právu to v úterý potvrdil státní zástupce František Fiala.

Foto: Marek Velebný

Marek Wollner v SVK Plzeň.

Článek

Karas dívku srazil začátkem června v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Po nehodě policisté Karasovi naměřili v krvi 3,28 promile alkoholu. Lékař trval při vyšetřování na tom, že mu selhaly brzdy a alkohol pil až po nehodě.

"Byla to účelová obhajoba. Podle posudku soudních znalců pil pan Karas i po nehodě, ale i před ní. Není sporu o tom, že v době, kdy dítě porazil a přimáčkl k zaparkované Avii, měl v krvi mezi 0,9 až 1,63 promile alkoholu," řekl Právu státní zástupce Fiala.

Neobstála ani Karasova výmluva, že jeho deset let starému vozu selhaly brzdy. "Podle znaleckých posudků byly brzdy v pořádku. Znalci je dokonce rozebrali, aby vyloučili možnost, že se mohly zanést mechanickou nečistotou. Pravda je, že muž neustále trvá na tom, že příčinou nehody bylo nevysvětlitelné selhání auta," dodal Fiala, který obžalobu na Karase podal už v pátek.

Chtěl prý ujet

Karasovo auto při havárii přimáčklo holčičku ke kolu stojícího nákladního vozu. Podle svědků se Karas snažil z místa činu ujet a při couvání narazil do dalšího vozu. 

Lucinka utrpěla vážná zranění hlavy, vnitřních orgánů a nohou. Má za sebou již tři plastické operace.

Karase čekají s největší pravděpodobností také žaloby od rodičů dívky, kteří budou vymáhat náhradu újmy. Všeobecná zdravotní pojišťovna bude zřejmě po Karasovi vymáhat také náklady spojené s operacemi Lucie, které zřejmě dosáhnou miliónů korun. Žalobu kvůli poškození dobrého jména možná podá i vinohradská nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám