Hlavní obsah

Žádný Titanic, dívku shodil do rokle, rozhodl soud. Mladík dostal sedm let za pokus o vraždu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Královéhradecký soud ve čtvrtek potrestal dvacetiletého Lukáše Tučka obžalovaného z pokusu o vraždu bývalé přítelkyně. Podle kriminalistů ji vylákal v září 2017 na vyhlídku v Jičíně, odkud ji shodil z osmi metrů do rokle a skočil za ní. Dívka skončila v nemocnici s vážným zraněním, mladík byl rovněž poraněný. Na vyhlídce je před činem ještě napadlo se vyfotografovat jako ve slavné scéně z filmu Titanic.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lukáš Tuček (uprostřed) po rozsudku se svými obhájci.

Článek

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová byla s rozsudkem spokojena, neboť i ona ve své závěrečné řeči navrhovala uložení trestu pod spodní hranicí zákonné trestní sazby. „Domnívám se, že trest na spodní hranici by byl neúměrně přísný,“ řekla novinářům.

„Doznání pana obžalovaného z přípravného řízení, které poté u hlavního řízení popřel, není jediným důkazem. Je tu i výpověď poškozené, také elektronická komunikace mezi obžalovaným a poškozenou, která také potvrzuje útok obžalovaného,“ upřesnila žalobkyně.

Dívka se po pádu zranila vážněji než Tuček, mimo jiné měla zlomených několik obratlů. Její zmocněnec Jiří Šlenc v březnu u soudu řekl, že dívce lékaři nedávno vyndali při další operaci dráty ke zpevnění páteře. Podle Šlence pomalu začíná s rehabilitací, ale její léčba není zdaleka u konce.

Předseda trestního senátu Miroslav Mjartan upozornil na složitost případu. Spočívala nejen v tom, že se incident odehrál bez přímých svědků, ale na počátku se také vše jevilo jinak, když i policie událost odložila s tím, že šlo o nešťastnou náhodu.

Vyšetřovací pokus na rozhledně MilohlídkaVideo: Policie ČR

„Bylo nutné zvážit věrohodnost poškozené, jejíž výpověď obžalovaného usvědčovala. Jak však vyplynulo z posudku soudní znalkyně, jedná se o dívku s dobrými morálními vlastnostmi. Neměla motivaci lhát. To, že zpočátku uvedla, že šlo o náhodný pád, vyplynulo z její povahy, kdy její zranění zpočátku nevypadalo tak vážně a ona to nechtěla řešit,“ uvedl soudce.

Poukázal současně na zásadní posudek z oboru biomechaniky, který vyloučil společný pád obou mladých lidí. „K pádu poškozené musela být vynaložena i další energie. Navíc ze svědectví dalších svědků vyplývá, že slyšeli tupé rány. Bylo jich více. Tedy že poškozená i obžalovaný padali každý zvlášť. I místa jejich dopadu byla rozdílná,“ dodal soudce.

Přesto, že se obžalovaný nepřiznal, našel soud polehčující okolnosti, které vedly k nižšímu trestu. „Lze zohlednit věk blízký věku mladistvých i nedostatek životních zkušeností s řešením vypjatých situací. Obžalovaný je navíc schopný se ze svého jednání poučit. Je u něho možná resocializace,“ upřesnil Mjartan.

Foto: Policie ČR

Místo, kde došlo k pádu milenců z jičínské Milohlídky.

„Jednalo se o ojedinělý exces jinak řádného člověka. Přesto trest musí být nepodmíněný a dlouhodobý, aby odrážel nepochopení a neúctu k životu druhého, kterou obžalovaný projevil,“ dodal soudce.

Tuček úmyslné shození dívky odmítá. „Podle našeho názoru se ten skutek nestal ani stát nemohl. Stojí to pouze na nějaké hypotéze, kterou tu znalci prezentovali. Mám zato, že na tom nelze prokázat, že se skutek stal,“ uvedl Tučkův obhájce Václav Pícha.

Lukáš Tuček u souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

Podle obžaloby mladík dívku shodil, protože se chtěla rozejít. Tuček v přípravném řízení přiznal, že se bavili o rozchodu a hovor chtěli ukončit na místech, kde vztah začal. Odešli do lesoparku Čeřovka a zde je na vyhlídce Milohlídka napadlo naposled se vyfotografovat jako ve slavné scéně z filmu Titanic.

Tuček ale pak u soudu řekl, že si není schopný zcela vybavit, co přesně se tehdy dělo. Po neštěstí byl přesvědčen, že vše byla nešťastná událost. Poté prý uvěřil expřítelkyni, která ho informovala, že ji shodil. Po provedené policejní rekonstrukci události si ale prý uvědomil, že se to tak nemohlo stát, a vinu proto necítí.

Reklama

Výběr článků

Načítám