Hlavní obsah

Zadeh stojí opět před soudem, tentokrát kvůli ovlivňování svědků

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jako doma si už u soudu možná připadá česko-íránský podnikatel Shahram Abdullah Zadeh. Kromě brněnského krajského soudu, kde společně se 14 dalšími lidmi čelí obžalobě z daňového úniku ve výši 2,5 miliardy korun, začal ve středu projednávat místní městský soud obžalobu na Zadeha a dalších pět lidí, kteří měli v jeho prospěch ovlivňovat svědky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh u soudu. Archivní snímek

Článek

Státní zástupce posadil na lavici obžalovaných kromě Zadeha ještě advokáty Ondřeje Kučeru a Záviše Löffelmanna, někdejšího policistu Jana Šebka, Martina Veselého a Evu Halamkovou.

Státní zastupitelství je přesvědčeno, že Zadeh stál v čele zločinecké organizované skupiny a penězi i hrozbami se prý snažil tlačit na svědky, aby si pomohl v kauze krácení daní. Znevěrohodnit chtěl prý hlavního svědka daňové kauzy Petra Pfeifera a vysoce postavené vyšetřovatele, kteří pracovali na objasnění případu.

Skupina měla podplácet svědky

„Skupina jednala od září 2015 do prosince 2016 s jednotícím úmyslem ovlivnit probíhající trestí řízení u Krajského soudu v Brně ve prospěch obžalovaného Zadeha. Z jeho finančních prostředků poskytli peněžitou úplatu dvěma mužům za to, že tito učiní nepravdivá svědecká prohlášení a křivě obviní příslušníky policie z nezákonných postupů,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Podle něj stál v čele skupiny Zadeh, jež poskytoval peníze a určoval úkoly. Hlavním vykonavatelem byl advokát Kučera, který před soudem stojí jako spolupracující obviněný. Kučera měl mít později k ruce i Halamkovou. Společně měli kontaktovat dva svědky, kterým měl Zadeh nachystat prohlášení, která měla hrát v jeho prospěch.

S nějakou zločineckou skupinou nemám nic společného, kamarád mě jen požádal o pomoc s trestním oznámením
Jan Šebek, obžalovaný expolicista

Jeden z mužů měl také prostřednictvím dalšího advokáta Löffelmanna podat trestní oznámení na vyšetřovatele. „Löffelmann si byl vědom nepravdivosti oznámení, přesto toto konzultoval a sám navrhl, aby bylo podáno k jeho kamarádovi Šebkovi, který pracoval u pražské policie. Dopředu mu poslal text trestního oznámení a ten, aniž podavatele vyslechl, už měl v počítači nachystaný jeho výslech,“ upozornil státní zástupce.

Kromě toho měl Zadeh také nabídnout úplatek soudnímu tlumočníkovi. Peníze a lázně měl muž dostat za to, že se nebude dostavovat na seznámení se spisem, takže Zadeh by podle obžaloby mohl zdržovat celé projednávání případu.

Soud plánuje vyslechnout desítky svědků

Hned na začátku jednání Kučera prohlásil, že vše se zakládá na pravdě, další obžalovaní naopak vinu jednoznačně odmítli. „S nějakou zločineckou skupinou nemám nic společného, kamarád mě jen požádal o pomoc s trestním oznámením. A kvůli tomu mě vyhodili od policie,“ postěžoval si Šebek. „Kučera je kamarád ze studií a můj bývalý koncipient, Šebek je taky kamarád, ale nikdy jsem nebyl členem žádné skupiny,“ hájil se Löffelmann.

Soudce Michal Kabelík nařídil ještě do konce roku několik jednání. Už prvotní výslech Zadeha mu ukázal, že musí počítat s velkou časovou rezervou, protože podnikatel i na jednoduché otázky odpovídá velmi zeširoka.

V daňové větvi Zadehova případu je asi 40 termínů hlavních líčení vypsáno do poloviny června, krajský soud má v plánu výslech desítek svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám