Hlavní obsah

Záchranka se musí omluvit a zaplatit 100 tisíc za převoz rodičky a dítěte do nemocnice

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Omluvu a 100 tisíc korun nádavkem vysoudila u brněnského krajského soudu na jihomoravské záchrance matka, která skončila před šesti lety po domácím porodu i s novorozeným synem proti své vůli v nemocnici. Soudce Michal Ryška takto rozhodl už potřetí, nadřízené soudy totiž dvakrát jeho stejné rozhodnutí zrušily. Komplikovaný případ ještě není u konce, záchranka se na místě odvolala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Záchranka vyjela k případu domácího porodu do jednoho z pavlačových domů v Brně. Matka si pomoc zavolala poté, co sama porodila, ale dítě bylo ještě hodinu po narození stále spojeno s placentou pupeční šňůrou. Když na místo dorazila záchranka, lékař rozhodl o převozu matky i dítěte do nemocnice i přes odpor čerstvé rodičky. Převozu nakonec asistovala i policie.

Dítě pak strávilo několik dní v inkubátoru, protože bylo silně podchlazené. Matka jednání záchranky vnímala jako zásah do svých práv a rozhodla se podat žalobu.

„Lékaři se nelíbilo, že jsme rodili doma, říkal, že jsme alternativní. Dítě ošetřil a chtěl odvézt do nemocnice, ale já mu říkala, že to tam máme pět minut a ráno tam dojdeme sami. Jenže lékař tvrdil, že tam mohou být skryté problémy. Z jeho chování byly patrné předsudky,“ vypověděla u soudu matka.

Psi a nepořádek

Klíčové svědectví o tom, co se událo oné únorové noci v bytě pavlačového domu jen několik minut od porodnice, kdy v pokoji ležela nahá matka s dítětem a placentou v tratolišti krve, zatímco opodál spala tříletá dcerka a ve vedlejší místnosti se krčili dva psi, mohl podat zasahující lékař, ten ale již zemřel. Podle zástupce záchranky k jeho smrti přispěl i právě projednávaný případ.

„Nerad bych byl vnímán jako nějaký aktivista přes domácí porody, já jsem jen soudce, který zná judikaturu Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva a k nim chová respekt. Záchranku tam nevolali kvůli záchraně života, ale kvůli přestřižení porodní šňůry. Není možné, aby si toto lékař dovolil při prosazování vlastních názorů,“ vysvětlil soudce Ryška.

Ředitel stojí za lékařem

Šéf jihomoravské záchranky Milan Klusák upozornil, že lékař se musel rozhodnout v těžkých podmínkách za situace, kdy v bytě byl nepořádek, pohybovali se tam psi, otec měl být podnapilý a matka nechtěla se záchranáři spolupracovat.

„Jsem radši, že jsem tu při vynesení takového rozsudku, než abych poslouchal rozsudek za zanedbání péče, kvůli kterému by přišlo dítě o život. Lékař postupoval tak, jak měl,“ zdůraznil ředitel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám