Hlavní obsah

Za znásilnění osmileté dostal 12 let

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravský krajský soud vyměřil Milanu Horváthovi dvanáctiletý trest za znásilnění osmiletého děvčete. Šestatřicetiletý recidivista přitom naposledy vyšel z vězení na začátku roku 2003, na dítě zaútočil loni v srpnu.

Článek

Tehdy osmileté děvče vylákal pod záminkou koupě cigaret a alkoholu pro jejího otce na odlehlé místo v Orlové-Porubě. Při cestě ji svlékl a znásilnil.

"Položil ji na zem, kde na ni i přes fyzický odpor vykonal soulož. Pak to ještě nejméně dvakrát opakoval," uvedla v obžalobě státní zástupkyně. Dívence způsobil drobné tržné zranění rodidel, se kterým musela být ošetřena v nemocnici.

Důkazy verzi obhajoby vyvrátily

Otec pěti dětí byl v minulosti již několikrát trestaný například za loupeže. "Jenom jsem ji osahával. Nevím, co to do mne vjelo, svého činu lituji. Není ale pravda, že bych se dopustil nějakého násilí a že bych s ní souložil," vypovídal Horváth. Zranění dívky vysvětluje tím, že jí strkal do přirození prsty.

Soud ale tuto obhajobu vyloučil. "Nezletilá dívka podrobně popsala způsob jednání obžalovaného a na příslušných pomůckách, tedy panenkách Jája a Pája, demonstrovala, že došlo k zasunutí údu do pochvy," řekla soudkyně Renata Gilová.

"Dívka navíc popsala, že ji obžalovaný položil na zem na drobné větvičky, což je ve shodě s předloženými důkazy. Jde o klíče, nalezené na místě činu, a také drobné krevní podlitinky na zádech a dvě poranění na pravé hýždi," řekla Gilová s tím, že k takovým zraněním by nemohlo dojít, kdyby Horváth po celou dobu dívku držel na klíně, jak u soudu prohlašoval.

Holčička má z události podle matky dodnes psychické problémy, které se podle soudknyě s největší pravděpodobností přenesou až do dospělosti.

Rozsudek zatím není pravomocný. Zatímco státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, odsouzený rozsudek přijal a vzdal se práva na odvolání. "Ve svém závěrečném slovu řekl, že se hluboce stydí a je mu to trapné. Odvolání si nepodá i přesto, že dostal trest, který se běžně ukládá za vraždu. Předpokládám, že ani státní zástupkyně se nebude odvolávat," řekl Horváthův obhájce.

Reklama

Související témata:

Související články

Recidivista obžalován ze znásilnění osmileté

Trojnásobné znásilnění osmileté holčičky má podle obžaloby na svědomí šestatřicetiletý Milan Horváth. Případem se od pondělka zabývá ostravský krajský soud....

Výběr článků

Načítám