Hlavní obsah

Za vytetovaný hákový kříž čeká demonstranta trest

Praha

Účastník páteční demonstrace u sídla Sněmovny na pražském Malostranském náměstí, kterého policie zadržela kvůli vytetovanému hákovému kříži na ruce, se podle všeho nevyhne trestu. Policie zároveň prověřuje podporu, kterou demonstranti vyjadřovali ruským okupantům na Ukrajině.

Kriminalisté zadrželi muže s vytetovaným hákovým křížemVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Policisté proti tomuto muži zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Věc byla vyřešena ve zkráceném přípravném řízení a v nejbližších dnech bude předána státnímu zastupitelství s návrhem na potrestání,“ řekl v pondělí Právu mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Jaký trest policisté muži navrhují, mluvčí nesdělil.

Policisté zatkli na demonstraci u Sněmovny muže s vytetovaným hákovým křížem

Krimi

Hákový kříž byl jedním z hlavních symbolů nacismu a režimu Adolfa Hitlera a jeho používání je trestné. Demonstrantovi tak za tetování hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Páteční demonstrace směřovala proti vládě, řada aktivistů však přišla na akci podpořit Rusko v souvislosti s válkou na Ukrajině, kam Rusové na konci února vtrhli a jejíž část okupují.

Mnozí z demonstrantů si přinesli vlajky Ruské federace a v jeden moment na místě hrála také ruská hymna.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Kriminalisté zadrželi na demonstraci v Praze muže s vytetovaným hákovým křížem.

Přítomní demonstranti kritizovali českou vládu a její podporu Ukrajiny. Vykřikovali například výzvy k ukončení dodávek zbraní, které tamní armádě pomáhají čelit ruské agresi. Požadovali také demisi kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS).

I tuto otevřenou podporu ruské agrese nyní policie prověřuje a zjišťuje, zda nedošlo k protiprávnímu jednání, sdělil v pondělí Právu Hrdina.

„Nadále vyhodnocujeme materiály a kamerové záznamy z této demonstrace, kterou jsme monitorovali,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám