Hlavní obsah

Policisté zatkli na demonstraci u Sněmovny muže s vytetovaným hákovým křížem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aktivisté si na páteční protivládní demonstraci na pražském Malostranském náměstí přinesli ruské vlajky. Někteří slovně podporovali ruskou stranu a kritizovali postup Česka při pomoci Ukrajině. Pražští kriminalisté na místě zatkli muže, který měl na ruce vytetován hákový kříž.

Kriminalisté zadrželi muže s vytetovaným hákovým křížemVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Policie bude na kamerových záběrech prověřovat, zda nedošlo k překročení zákona.

„Průběh této demonstrace monitorujeme a po jejím skončení se standardně všechny záběry vyhodnocují. Pokud bychom zjistili, že tam došlo k nějakému protiprávnímu jednání, tak to budeme řešit,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Richard Hrdina s tím, že k páté odpolední na místě policie nijak nemusela zasahovat. Na náměstí se sešlo okolo 150 lidí.

„Není nás málo. Tato republika jde do háje. Lidi podlehli covidismu a teď podléhají ukrajinizaci,“ prohlásila jedna z protestujících žen.

Přítomní demonstranti kritizovali českou vládu a její podporu Ukrajiny. Vykřikovali například výzvy k ukončení dodávek zbraní, které tamní armádě pomáhají čelit ruské agresi. Požadovali také demisi vlády.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Kriminalisté zadrželi na demonstraci v Praze muže s vytetovaným hákovým křížem.

„Tady je Česká republika. My jsme tady doma. Oni jenom natahují ruce, všechno chtějí zadarmo,“ doplnil ji další muž směrem k pomoci ukrajinským uprchlíkům.

Přítomný antikonfliktní tým se snažil uvolnit napětí mj. mezi některými přítomnými podporovateli Ruska a několika lidmi, kteří na demonstraci přišli s vlajkou Evropské unie.

Mezi účastníky protestu se také objevilo i pár jedinců, kteří mávali ruskými vlajkami a podporovali ruského prezidenta Vladimira Putina. V jeden moment na místě hrála i ruská hymna.

Právě to může být předmětem policejního prošetřování. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) na konci února vydalo upozornění, že některé projevy veřejné podpory ruského útoku na Ukrajinu mohou být za hranou zákona.

Demonstrace na Malostranském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám