Hlavní obsah

Za vraždu novorozené dcery půjde žena z Frenštátu na 16 let za mříže

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Případ vraždy čerstvě narozeného dítěte, který loni na konci léta otřásl Frenštátem pod Radhoštěm, uzavřel ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě. Sedmadvacetiletou Romanu Pitrovou poslal za vraždu novorozené dcerky na 16 let za mříže.

Za vraždu novorozené dcery půjde žena na 16 let za mřížeVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Romana Pitrová své těhotenství před všemi tajila, po porodu dítě pohodila na zahradě domu svých rodičů a za pár dnů odcestovala s přítelem do Chorvatska na dovolenou. Mrtvola holčičky se mezitím našla a mladou ženu po návratu z dovolené zatkla policie.

Případ nemá vzhledem ke svým okolnostem obdoby. Romanu všichni považovali za velmi slušnou a kultivovanou ženu, která po maturitě pracovala jako recepční na městském úřadě. Se svým přítelem měla čtyřletý vážný vztah, společně plánovali rodinu a zařizovali si dům. Působili dojmem šťastného zamilovaného páru.

Když oba loni na počátku září odcestovali na dovolenou, babička Romany objevila na zahradě igelitovou tašku s mrtvým tělíčkem. Policie na základě biologických testů brzo zjistila totožnost rodičů.

Pitrová se po návratu z dovolené kriminalistům přiznala. U soudu nevypovídala, a tak soudkyně přečetla její výpověď před policejním komisařem. Tehdy Pitrová řekla, že o svém těhotenství vůbec nevěděla. „Nepociťovala jsem nevolnosti ani jiné příznaky. Nepozorovala jsem ani, že by se mi zvětšovalo břicho. Nosila jsem běžné oblečení a všichni mi tvrdili, že jsem zhubla,“ řekla.

Dítě po porodu žilo

V osudný den se jí v práci udělalo nevolno a začala mít silný průjem. Proto se vrátila domů. „Najednou jsem na toaletě pocítila intenzivní křeče a začala jsem krvácet. Porod nedokážu popsat, jen vím, že už dítě bylo na světě. Ani jsem se na něj nepodívala. Vytáhla jsem ho ze záchodové místy a vložila do igelitové tašky,“ řekla policistům.

Výsledky vyšetřování ukázaly, že dítě po porodu žilo. „Obžalovaná mu znemožnila dýchání tak, že do jeho úst vložila roubík z toaletního papíru a současně dvojitě obtočila pupečník kolem jeho krku,“ uvedla státní zástupkyně.

Policii se nepodařilo zjistit jakýkoliv motiv. Dívka neměla žádné existenční problémy, měla dobré zaměstnání, přítele i rodinné zázemí. „Pro mne je to zcela nepochopitelné jednání, nebyl to žádný sociální případ,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Poukázala ale na to, že se mladá žena během své výpovědi zmínila, že se na dítě ještě necítila připravená a měla na několik nejbližších let jiné plány.

Obhajoba ztroskotala

Podle soudu není žádných pochybností, že Pitrová dítě zavraždila, hlavní otázkou však byla právní kvalifikace. Obhajoba navrhovala překvalifikovat skutek na trestný čin vražda novorozeného dítěte matkou s daleko nižší trestní sazbou. Soud ale neuvěřil obžalované, že o těhotenství nevěděla.

„Obhajoba byla zcela vyvrácena. Lze si jen stěží představit, že by příznaky těhotenství nebyla schopna rozpoznat,“ řekla soudkyně Šárka Skalská. I soudní znalci uvedli, že musela minimálně ke konci těhotenství registrovat alespoň pohyby plodu v břiše. Navíc při svém zadržení měla v kabelce část těhotenského testu.

„Důkazy svědčí o tom, že si musela být dobře vědoma svého stavu,“ řekla soudkyně s tím, že z toho lze usuzovat, že vraždu dítěte si Pitrová předem naplánovala.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzená si vzala lhůtu pro případné podání odvolání. Státní zástupkyně s verdiktem souhlasí a práva na odvolání se vzdala.

Reklama

Výběr článků

Načítám