Hlavní obsah

Za vraždu kamarádky na Vyšehradě dostal mladík výjimečný trest 25 let

Praha
Aktualizováno

Na pětadvacet let vězení odsoudil pražský městský soud ve čtvrtek otce tří dětí Jiřího Fundu (25) za chladnokrevnou a velice brutální vraždu kamarádky, která ho v lednu letošního roku přistihla, jak se jí snaží z kabelky vzít 15 tisíc korun u ní v bytě na pražském Vyšehradě. Rozsudek je nepravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obžalovaný Jiří Funda u pražského městského soudu.

Článek

Podle soudu si Funda udržoval chladnokrevný přístup nejen k trestné činnosti, ale i k celému vyšetřování a splnil dvě podmínky k uložení výjimečného trestu. Jednak brutalitou a surovostí útoku, nejprve totiž mladou dívku dvěma ranami nožem podřízl a pak dalšími 31 ranami dobodal. Její smrtelné křeče považoval za její snahu se dobouchat pomoci, tak ji ještě poodtáhl. Druhou podmínkou pak je znalci téměř vyloučená možnost resocializace.

Funda se při hlavním líčení hájil tím, že mu dívka začala vyhrožovat zabitím jeho dětí, na policii však předtím nic podobného neuváděl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud tím ale nijak nepřesvědčil. „Toto byla zcela účelová obhajoba. Když bychom připustili, že to dívka skutečně řekla, pořád je reakce na to, když bych ho přistihla, jak mi bere peníze z kabelky a přetáhla bych ho holí, přiměřená. Stejně jako verbální útok,” uvedla předsedkyně senátu Veronika Čeplová. A dodala, že dívka byla podle výpovědí spíše introvert a že si to Funda celé vymyslel.

Jedenadvacetiletá dívka se seznámila s Fundou asi dva měsíce před vraždou. Zpívala v jeho začínající kapele. Jak Funda vypověděl, chtěl od ní získat peníze. Dívka sháněla notebook, tak si vymyslel historku o tom, že jeho známý jeden notebook zrovna prodává.

Udělal jsem si radost
Jiří Funda po utracení ukradených peněz

Naoko jí s ním sjednal schůzku u ní v bytě a spolu šli vybrat do bankomatu 15 000 korun. Potom ji doprovodil domů.

Zhruba po hodině jí řekl, že si historku s počítačem vymyslel, a zeptal se jí, jestli mu vybrané peníze nepůjčí. Když odmítla a odešla do kuchyně umýt nádobí, pokusil se jí bankovky sebrat z kabelky. Dívka ho však spatřila.

Po vraždě si koupil kytaru a chlubil se s ní

Z kuchyňské linky vzal nůž a dívku zezadu podřízl, potom ji jedenatřiceti ranami ubodal v předsíni. Převlékl se do náhradního oblečení, které si prý s sebou vzal kvůli plánované návštěvě posilovny, sebral peníze a dívčin mobil a z bytu odešel.

Následně si koupil za ty peníze kytaru, se kterou se pochlubil i na Facebooku (s komentářem: „Udělal jsem si radost”), doma na ni hrál a v podstatě čekal, co se stane.

Znalci u soudu uvedli, že Funda má hluboce pokřivený hodnotový systém. Jeho chladnokrevné chování přirovnali k nedávnému případu, kdy podobně starý mladík rovněž v Praze umlátil svou matku hokejkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám