Hlavní obsah

Za vraždu batolete horkou vodou hrozí muži doživotí

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Otřesný případ vraždy dvacetiměsíčního chlapečka začal ve čtvrtek projednávat trestní senát táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích. Šestadvacetiletému Filipu Matouškovi za ni hrozí až doživotní trest vězení.

Článek

Podle státní zástupkyně Aleny Píchové Matoušek loni 6. prosince v bytě své přítelkyně úmyslně chlapce osprchoval vodou o teplotě nejméně 83 stupňů Celsia, čímž mu způsobil těžké opařeniny na 65 procentech povrchu těla. Nepřivolal lékařskou pomoc.

Dítě našla jeho matka Lucie Marková až v pět hodin ráno a zavolala pomoc. Následující den malý Daniel zemřel na popáleninovém centru vinohradské nemocnice.

Záchranáře nepřivolal

Matoušek tvrdí, že lékaře nepřivolal protože se obával, že půjde do vězení. V té době byl totiž v podmínce za ozbrojenou loupež. V průběhu celé své výpovědi muž, v minulosti opakovaně léčený ze závislosti na drogách, alkoholu a hracích automatech, plakal a svého činu litoval. "Neměl jsem v úmyslu mu ublížit, co bych z toho měl. Měl jsem děti rád, i když nebyly moje. Neříkám, že jsem nevinný, ale nic z toho nebylo úmyslné," uvedl mimo jiné.

Dle jeho výpovědi hlídal v inkriminovaný den dvě děti své přítelkyně, která pracovala načerno jako barmanka v jednom z táborských nočních klubů. Kolem 23. hodiny sledoval v televizi fotbal. Malý Daniel plakal a on ho chtěl údajně uklidnit sprchou. Jednal prý v afektu a opilosti.

Emotivní výpověď matky

Velmi emotivní byla odpolední výpověď matky zemřelého dítěte. "Musel strašně trpět, umíral mi v náručí," popisovala Lucie Marková první okamžiky po nalezení těžce zraněného syna. Matoušek v té době spal.

Přesto Marková nejprve vzala vinu za opaření Daniela na sebe a policistům tvrdila, že se opařil vodou z rychlovarné konvice. Kriminalisté ale následně zjistili, že v době, kdy k činu došlo, doma nebyla. Až poté začala mluvit pravdu. Matouška kryla proto, aby nemusel do vězení. O děti se prý do té doby staral dobře.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek, kdy by měl soud vynést rozsudek. Lékař okamžitě nařídil převoz těžce zraněného chlapce na popáleninové oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Chlapec ale 8. prosince zraněním podlehl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám