Hlavní obsah

Za ubodání krajana u Kolína dostal mladý Nepálec deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třiadvacetiletý Nepálec Sagar Neupane, který loni v Žiželicích u Kolína ubodal svého krajana a dalšího poranil, by měl strávit 10 let ve vězení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Praze, který překvalifikoval čin na vraždu. Neupane byl původně obžalovaný z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Po vykonání trestu má být podle nepravomocného rozsudku mladík vyhoštěn z republiky na deset let.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Sagar Neupane u Krajského soudu v Praze.

Článek

Neupane po překvalifikování činu čelil trestní sazbě deset až osmnáct let, soud mu tak uložil trest na samé spodní hranici sazby. Podle předsedkyně senátu Naděždy Bittnerové v Neupaneho prospěch hovořilo zejména, že nebyl nikdy před tím trestán, částečně se přiznal, projevil dávku sebereflexe a neprojevuje se nijak agresívně.

„Šlo vybočující jednání u obžalovaného,“ podotkla Bittnerová s tím, že podle znalců je možnost jeho nápravy do budoucna je dobrá.

Soud jinak neměl s případem větší problém, podle Bittnerové byla situace jednoznačně prokázána. Nepálec se ovšem proti rozsudku na místě odvolal a případ tak dostane na stůl Vrchní soud v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladý Nepálec Sagar Neupane u Krajského soudu v PrazeVideo: Novinky

Neupane pobodal své dva krajany loni v září v ubytovně v Žiželicích u Kolína. Všichni byli opilí a dostali se do hádky, která přerostla ve fyzický konflikt. Neupane se k činu přiznal, tvrdí ale, že se bál o svůj život a oba své vrstevníky bodl v sebeobraně.

To je poněkud v rozporu s výpověďmi svědků, podle kterých byl mladý Nepálec rozzuřený a vykřikoval, že své soky zabije a odjede do Nepálu.

Jeden z napadených měl bodné rány na noze a ruce, které mu ošetřili v nemocnici. Druhý takové štěstí neměl, Neupane ho bodl do břicha a hrudníku a muž na místě zemřel. Podle soudního znalce Jiřího Hladíka neměl poškozený šanci. „Žádným způsobem nebylo možné smrt poškozeného odvrátit,“ konstatoval Hladík.

Neupane se svým spolubydlícím z ubytovny utekl, záhy je ale policisté našli v poli díky vrtulníku s termovizí.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté u vraždy v Žiželicích na KolínskuVideo: Novinky

„Já jsem vinný, spáchal jsem trestný čin. Stalo se to náhodně zničehonic, neměl jsem to v úmyslu udělat. Cítil jsem se v nebezpečí a bránil jsem se,“ prohlásil na závěr jednání Neupane.

„Kdyby to bylo možné přál bych si položit svůj život za jeho, aby se mohl vrátit zpátky. Modlím se za něj, aby byla jeho duše v klidu. Chtěl bych říct, že to byla sebeobrana, ne vražda. Kdyby to byla vražda, tak bych se oběsil,“ uzavřel Neupane.

Útok byl nejprve vyšetřován jako pokus o těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, státní zástupkyně ale ve čtvrtek navrhla soudu překvalifikování na vraždu a pokus o těžké ublížení na zdraví a soud jí dal za pravdu.

Mladý Nepálec musí také matce zemřelého uhradit nemajetkovou újmu ve výši 300 tisíc korun.

Neupane v Nepálu vystudoval ájurvédu a pracoval v lékárně. „Je pro mě nepochopitelné, jak člověk z Nepálu s vysokoškolským ájurvédským vzděláním mohl vůbec někomu způsobit smrt,“ řekla na Neupaneho adresu žalobkyně Renata Novotná.

Do České republiky mladík přicestoval asi půl roku před činem. V Žiželicích pracoval spolu s dalšími svými krajany jako kráječ zeleniny ve výrobním závodě na bagety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám