Hlavní obsah

Za rasistický komentář u požáru v Bohumíně dostal muž podmínku. Přišel i o počítač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Soud potrestal 43letého muže, který případ loňského tragického požáru v Bohumíně na Karvinsku komentoval rasistickými urážkami a schvaloval podpálení bytu. Muž dostal roční trest vězení podmíněně odložený na tři roky. Soud mu také nechal odebrat počítač. O vývoji v případu informovala Česká televize (ČT).

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Při tragédii v panelovém domě zemřelo celkem 11 lidí.

Článek

Obžalovaný muž byl uznán vinným a soud rozhodl formou trestního příkazu, který je pravomocný, uvedla ve čtvrtek ČT na webu.

„Věc byla pravomocně rozhodnuta trestním příkazem, uložen trest odnětí svobody na jeden rok s odkladem na zkušební dobu tří roků a trest propadnutí věci – počítače,“ sdělil televizi mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí Jiří Procházka.

Původně měla případ na stole pražská policie, která muže v lednu obvinila z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a rovněž ze schvalování trestného činu. Samotnou obžalobu podalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 v červenci.

Žhář, který má na svědomí 11 mrtvých, přijal nabídku doživotí

Krimi

Případ ale zamířil k orlickoústeckému soudu do Pardubického kraje kvůli místní příslušnosti vzhledem k tomu, odkud dotyčný muž komentář pod jeden z článků v internetovém zpravodajství napsal.

Podle kriminalistů z textu obviněného „zcela prokazatelně vyplývalo schvalování zločinu a morální podpora pro jeho pachatele”. Muži hrozilo až tříleté vězení.

U paneláku v Bohumíně, kde zemřelo 11 lidí, vznikne pietní místo

Krimi

Požár v jedenáctém podlaží paneláku v Bohumíně vzplál loni 8. srpna a vyžádal si 11 obětí. Policie krátce po požáru zadržela na místě 55letého Zdeňka K. který se k založení požáru přiznal.

Případem se bude zabývat Krajský soud v Ostravě ve veřejném projednání, které je nařízeno na 30. listopadu. Trestní senát bude řešit především podrobnosti dohody o vině a trestu, kterou už před časem uzavřel se státním zástupcem obviněný. Ten souhlasil s doživotním vězením.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Policisté přivádějí 11. srpna 2020 k jednání u okresního soudu v Karviné muže, kterého policie obvinila z vraždy a obecného ohrožení v souvislosti s požárem panelového domu v Bohumíně. Soud na muže uvalil vazbu.

O případném schválení dohody bude soud rozhodovat ve veřejném jednání. Pokud ji schválí, vynese jen rozsudek. Obviněný muž se tak vyhne klasickému soudnímu líčení s výslechem svědků.

Situaci ale mírně komplikuje fakt, že obviněný odmítl uznat nároky poškozených na náhradu majetkové a nemajetkové újmy. O těch bude soud rozhodovat, připomněla již dříve ČTK.

Chtěl jsem spáchat sebevraždu v autě, řekl podezřelý žhář z Bohumína

Krimi

Obžalobě kvůli jinému rasistickému textu o požáru v Bohumíně čelí také šéfredaktor webu Vlastenecké noviny Radek Velička. Obviněný dvaačtyřicetiletý muž napsal, že oběti i údajný pachatel byli Romové a o zemřelých psal jako o škodné a parazitech.

Policie obvinila autora rasistického textu k tragédii v Bohumíně

Krimi

Článek se objevil na serveru zmíněných novin den po požáru. Ačkoli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky některé z menšin, server psal o zemřelých jako o „cikánech”.

V případu byl podle ČT vydán trestní příkaz, Velička i Vlastenecké noviny ale proti němu podali odpor, věcí se tak bude zabývat soud v hlavním líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám