Hlavní obsah

Za párty bez roušek pokutovali hygienici nepravého, vydával se za něj spolužák

Právo, Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V polovině července dostal Martin T. z Plzeňska od hygieniků obsílku, ve které stálo, že se v době jarního nouzového stavu účastnil nepovolené párty na šumavském Špičáku a za porušení protiepidemiologických opatření má zaplatit pokutu tisíc korun. A protože si 25letý mladík nebyl ničeho takového vědom, bránil se trestním oznámením.

Foto: Profimedia.cz

Poškozený mladík doklady neztratil, jeho osobní údaje ale znal spolužák. Ilustrační foto

Článek

Policie nyní zjistila, že se za něj vydával pravý viník, který zneužil jeho osobní údaje. Podle informací Práva jde o bývalého spolužáka, kterému teď hrozí kromě pokuty od hygieniků i trestní stíhání za porušování cizích práv.

Diletantská distribuce státních roušek: Úřad zajímá, jak pošta získala osobní údaje seniorů

Domácí

Vše se točí kolem nelegální párty v pizzerii U Michala začátkem dubna. V té době platil zákaz konzumace jídel a pití ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení a lidé museli nosit všude roušky. Tehdy se v podniku sešla dvanáctičlenná parta mužů, kteří veškerá omezující nařízení ignorovali. Zasáhnout musela až policie, která zkontrolovala totožnost u všech přítomných a následně případ předala k vyřešení správnímu orgánu.

Zneužití údajů mu nahnalo strach

„Hygiena mi napsala, že jsem byl jeden z účastníků této sešlosti a choval se tam v rozporu s tehdy planým nařízením vlády. Tím jsem měl spáchat přestupek podle zákona o ochraně veřejného zdraví a jako sankci mám zaplatit tisíc korun,“ řekl Právu Martin T.

Policisté kontrolovali, jestli hospody skutečně zavřely. Rozdávali také pokuty za roušky

Domácí

Podle svých slov vůbec netušil, co se děje. „Nikde na žádném večírku jsem tehdy nebyl. Vrtalo mi hlavou, jak na mě přišli. Napadlo mě, že někdo zneužil moje osobní údaje a vydával se za mě. Jen jsem přemýšlel o tom, jak to dokázal. Občanku ani jiný doklad totožnosti jsem neztratil, “ pokračoval mladý muž.

V tu chvíli si uvědomil vážnost situace a rozhodl se ji okamžitě řešit. „Jednak jsem nechtěl být spojován s nějakým průšvihem kolem koronaviru, a hlavně jsem byl vyděšený z toho, že moji identitu může někdo zneužít i v jiných situacích, kdy by to pro mě mohlo mít daleko horší následky,“ vysvětlil Martin T.

Za vším stál kamarád, s kterým letěl do USA

Policisté zjistili a jednoznačně prokázali, že Martin T. se v den kontroly v restauraci U Michala nenacházel. „Nemohlo tak z jeho strany dojít k porušení nařízení vydaného orgánem veřejného zdraví,“ uvedla šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Podle policie Češi nařízení dodržují. Pokut padlo jen málo

Domácí

Podle dobře informovaného zdroje tehdy policistům při kontrole totožnosti předložili doklady všichni přítomní aktéři až na jednoho. Tím byl 25letý Martin V. „Tento mladík uvedl údaje poškozeného jako své vlastní poté, co odmítl na výzvu hlídky prokázat svoji totožnost. S poškozeným se dobře znali ze školy a měl přístup i k jeho osobním údajům, které mu krátce předtím Martin T zaslal pro rezervaci letenek do USA,“ dodal zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám