Hlavní obsah

Policisté kontrolovali, jestli hospody skutečně zavřely. Rozdávali také pokuty za roušky

Právo, mhr, hon, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterý byl na nejméně dva týdny poslední den, kdy mohly mít restaurace otevřeno do 20 hodin, od středy musí už zavřít úplně. Policisté po celé republice se večer vydali kontrolovat, jestli provozovatelé skutečně zavřeli na čas. Vedle toho také v posledních dnech rozdali několik pokut za nenošení roušek.

Policisté v Olomouci kontrolují dodržování zavírací doby v restauracíchVideo: Policie ČR

 
Článek

Od pátku 9. října musely v rámci mimořádných opatření proti šíření koronaviru restaurace zavírat své provozovny už ve 20 hodin. V předchozích týdnech mohly mít otevřeno do 22 hodin.

Opatření se však ještě zpřísnila a od středy 14. října už musí mít restaurace zavřeno úplně, jídlo a nápoje mohou maximálně vydávat přes okénko. V úterý, tedy v poslední den otevření restaurací, vyrazily policejní hlídky na kontrolu dodržování tohoto opatření.

Noční můra je zpátky, zoufají si hospodští

Domácí

Celkem 26 prohřešků zaznamenali policisté v úterý večer v Olomouckém kraji. „Zkontrolovali celkem 374 zařízení,“ řekl Právu ve středu policejní mluvčí Libor Hejtman.

Policisté podle něj 24 případů pochybení vyřešili domluvou. „Ve dvou provozovnách, kde se hosté nacházeli ještě před a po 21. hodině, porušení nařízení zadokumentovali a oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání,“ dodal mluvčí.

Zavřely restaurace i cukrárny

Koronavirus

Pro majitele restaurací znamená nucené uzavření provozů velké komplikace. Ztráty přineslo už nařízené zavírání v 20 hodin, při úplném zavření se ztráty ještě prohloubí.

Za nenošení roušek padaly pokuty

Vedle kontroly zavírací doby restaurací vyšli policisté do ulic také ověřit, jak lidé dodržují opatření týkající se nošení roušek v uzavřených prostorech a hromadné dopravě. Lidé sice opatření z většiny dodržovali, i tak ale policisté rozdali několik pokut.

Pokuty ve výši několika stovek, ale v jednom případě i tisíc korun rozdávali policisté v Moravskoslezském kraji za nenošení roušek v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem. Pokuta přitom může ve výjimečném případě dosáhnout až 10 tisíc korun, vždy jde o rozhodnutí policistů podle konkrétní situace.

V průběhu posledních pěti dnů provedli policisté v kraji kolem čtyř tisíc kontrol dodržování různých opatření a zjistili přes 300 porušení, která v minulých dnech řešili zejména domluvou. „Dvě desítky přestupků jsme oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání a některé případy na místě policisté řešili udělením pokuty,“ uvedla mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Za nenošení roušky téměř 7000 pokuta. Bavorsko chce přitvrdit v boji s koronavirem

Koronavirus

Nejčastěji se přestupkové jednání týkalo právě nenošení roušek. „Například pokutu 1000 korun uložili policisté muži z Bruntálu. Ten neměl v obchodním domě na ulici Tř. práce řádně nasazenu ochranu dýchacích cest. Pokutu ve výši 500 Kč musí zaplatit také další dva muži, kteří neměli roušku v obchodním domě na ulici Jantarová v Ostravě,“ dodala Jiroušková.

Zjištěno bylo i porušení stanoveného maximálního počtu osob během různých akcí i otevření restaurace po 22. hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám