Hlavní obsah

Za napadení lékařky ze záchranky dostal podmínku

PRAHA

Pětačtyřicetiletý František Navrkal si za červnové napadení lékařky pražské záchranné služby vysloužil osmiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na dva roky. Zdravotnice strávila s poraněním hlavy několik dnů v krčské nemocnici. Navrkal byl obžalován z ublížení na zdraví. O mužově trestu rozhodla trestním příkazem soudkyně Monika Kozelková.

Foto: Martin Zálesný

Zima v Ostravě

Článek

"Obžalovaný ani poškozená nepodali proti rozhodnutí odpor, a rozsudek tak nabyl právní moci," řekla ve čtvrtek státní zástupkyně Blanka Valsamisová.

Podmíněné tresty jsou pro takové útočníky podle mluvčího pražské záchranné služby Marka Uhlíře diskutabilní. "Zrovna v tomto případě se mi to zdá málo," uvedl.

Udeřil ji před policisty

Lékařka Milana Pokorná ze záchranné služby přijela v noci na 11. červen ošetřit Navrkalovi do jeho bytu pořezanou ruku. Lékařka Navrkalovi, jehož agresivita rostla i vůči policistům, ošetřila zranění a připravila ho k transportu do nemocnice. Pak začala vyplňovat nezbytné tiskopisy a v okamžiku, kdy policisté odváděli zraněného do sanitky, muž na lékařku zaútočil.

Nejprve se s ní přetahoval o desky s lékařskou zprávou, které držela v ruce. Znenadání se napřáhl a ženu pěstí udeřil do obličeje. Zasažená lékařka utekla z bytu a agresivního útočníka následně policisté spoutali. [celá zpráva]

Případy napadených záchranářů se v poslední době množí. Posádky pražských záchranek jsou od letošního roku vybaveny slznými spreji na obranu před agresivními pacienty.

Tři roky ve vězení

Jeden případ napadeného záchranáře už také skončil udělením nepodmíněného trestu. V květnu byl na tři roky vězení odsouzen šedesátiletý Miroslav Resl z Chebu, který v opilosti před šesti lety napadl ve svém bytě holí a kuchyňským nožem řidiče sanitky.

Minulý týden pražská policie obvinila muže, který napadl zdravotníka v sanitě. Opilý muž mu zlomil záprstní kůstky a byl obviněn z ublížení na zdraví a výtržnictví.

Na rostoucí násilí vůči záchranářů se rozhodli zareagovat i politici. Sněmovna má v pátek schvalovat novelu zákona, která zpřísňuje tresty za napadení záchranářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Opilec nad mrtvým otcem napadl záchranářku

Lékařku záchranné služby napadl v pátek ráno opilý 45letý muž. Ranou pěstí do obličeje ji překvapil poté, co mu ošetřila poraněnou a krvácející ruku. Alkoholem...

Opilec v poutech napadl lékařku ze záchranky

Navzdory diskusi o přísnějším trestání útoků na záchranáře podobné incidenty neubývají. Spíše naopak. Příkladem toho je lékařka rokycanské záchranné služby,...

Opilec zdemoloval sanitku, hrozí mu dva roky

Dvaadvacetiletý mladík připravil minimálně na celý den Mělnicko o pohotovostní sanitku. Ve vzteku vyvolaném opilostí rozbil v noci na pátek její boční sklo,...

Výběr článků

Načítám