Hlavní obsah

Za dovoz nafty ze Slovenska obviněni další dva lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli celnímu úniku 185 miliónů korun detektivové od minulého týdne stíhají další dvě osoby. Obrovská škoda vznikla státu u nelegálního dovozu více než dvou stovek cisteren s naftou ze Slovenska. Odhalený případ již stál židle celé vedení na hraničním přechodu Břeclav - dálnice.

Článek

"Pracovníci Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zahájili minulou středu a následně v pátek trestní stíhání dvou civilních osob - muže a ženy," uvedla dnes mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Podle ní jsou oba Češi podezřelí z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné platby.

Zatímco muž je již ve vazbě, policisté ženu dále vyšetřují na svobodě. "Měla po průjezdu hranic telefonicky navádět kamióny s cisternami, kam mají jet," podotkla Kosinová.

Podnikatelům hrozí až dvanáctileté vězení, stejně jako muži, který byl obviněn už začátkem února. Soudce i jeho už tehdy vzal do vazby.

Na přechodu probíhá důkladná kontrola

Podnikatelé dováželi naftu minimálně od loňského srpna přes hraniční přechod Břeclav - dálnice, kde jim lajdáctví tří řadových celníků umožnilo krátit stát na clech a daních. Příslušné dokumenty totiž  byly opatřeny falešnými razítky a do České republiky se tak dostalo 214 cisteren.

Kromě zmíněných celníků již byli propuštěni také náměstci místního celního ředitele. Ten rezignoval sám. V součastné době probíhá na přechodu Břeclav-dálnice D2 podrobná kontrola materiálů o dovozu zboží za poslední dva roky a spisový materiál tří bývalých celníků si převzali kriminalisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám