Hlavní obsah

Za čtyřicetimiliónový podvod skončí muž na šest let ve vězení

Právo, Aleš Fuksa
Mladá Boleslav

S šestiletým nepodmíněným trestem odcházel z budovy Krajského soudu ve Zlíně 36letý Roman Kurtin ze Zlínska. Podle obžaloby se dopustil téměř čtyřicetimiliónového podvodu, když coby jednatel uherskobrodské společnosti Zeroz Plus neplatil za dodávky hutního materiálu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Roman Kurtin na lavici obžalovaných.

Článek

Sám obžalovaný se k činu částečně doznal, podle něj je však výše škody mnohem nižší. Rozsudek ještě nenabyl právní moci, jak obžalovaný, tak státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová si ponechali lhůtu na odvolání.

Podle obžaloby Kurtin zatajil dodavatelům, že nemá dostatek peněz, a přesto od dubna do listopadu 2008 objednával a odebíral pozinkované trubky, válcované plechy nebo svařované profily.

Obžalovaný přiznal, že obchody uzavřel a zboží odebral. Závazky se ale prý snažil hradit. Kurtin uvedl, že sice část firemních peněz zpronevěřil, zbylá škoda prý ale vznikla tak, že nedostal zaplaceno za dodané zboží.

Kurtin dostal trest v dolní pětině trestní sazby, která se v případě podvodu pohybuje v rozmezí od pěti do deseti let. Soud mu rovněž uložil dvouletý zákaz řízení motorových vozidel a šestiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech obchodních společností.

Trest je souhrnný společný, Kurtin je totiž stíhán hned v několika dalších kauzách. V jedné je spolu s ním obžalován i bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Marian Hanák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám