Hlavní obsah

Za brutální vraždu ve jménu Ježíše jde do vězení na 12,5 roku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Na 12,5 roku odsoudil v pátek krajský soud v Ostravě sedmašedesátiletého Jana Ćwika za brutální vraždu. Odsouzený loni v červenci ubil sekerou svého známého, jemuž poskytoval podnájem v rodinném domku ve Vendryni na Frýdecko-Místecku. Při vyhlašování rozsudku Ćwik plakal a nesouhlasně přerušoval soudce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Jan Ćwik před vyhlašování rozsudku simuloval srdeční slabost.

Článek

Verdikt ostravského krajského soudu zatím není pravomocný, odsouzený si nechal lhůtu pro odvolání. Tvrdí totiž, že na útok měl právo, protože jeho kamarád nebyl člověk, ale Satanovo dítě, a proto ho odsoudil k smrti jménem Ježíše.

Simuloval infarkt, nadával a plakal

Stejně jako hlavní líčení, během kterého svérázný důchodce označoval členy trestního senátu za Satanovy pacholky, se museli soudci i během vyhlašování rozsudku obrnit velkou trpělivostí.

Hned při příchodu do soudní síně důchodce s třesoucíma se rukama prohlásil, že má infarkt, je mu špatně a nepoznává lidi kolem sebe. Přivolaný lékař z nedaleké vazební věznice ovšem označil Ćwika za zdravého a prohlásil, že není důvod přerušovat jednání.

Odůvodnění rozsudku pak obžalovaný provázel hlasitým pláčem a nesouhlasnými výkřiky. A to přesto, že navzdory absenci polehčujících okolností dostal jeden z nejnižších možných trestů, který mohl dostat v zákonem stanoveném rozpětí od 12 do 15 let.

„Je to přece jen starší pán,“ komentoval soudce Pavel Suchánek nečekaně mírný trest.

Zabil a tvářil se, jako by se nic nestalo

Podle obžaloby Ćwik loni 26. července před svým rodinným domem zaútočil dřevěnými tyčemi, sekyrou a dalším nářadím na svého známého, který u něj dříve přechodně bydlel. Způsobil mu rozsáhlá poranění po celém těle včetně vážného poranění mozku. Potom ho nechal ležet nedaleko stodoly, kde muž během nočních hodin zemřel.

Ráno pak Ćwik odešel na houby, jako by se nic nestalo. „Nebyl to člověk, ale Satanovo dítě. Za každou věc, kterou ukradl, jsem mu zlomil jednu kost, vypověděl důchodce před soudem. Dále prohlásil, že v roce 2012 začne konec světa a lidé se rozdělí na kozly a ovce, načež začne hromadné páření. Při své výpovědi chvílemi mluvil úplně z cesty - v jednu chvíli třeba prohlásil, že při útoku na Sýkoru měl výron semena, za chvíli to ale odvolal.

Znalec o Ćwikovi: Je to dobrý herec

Podle znalců jde přesto o člověka, který je schopen nést odpovědnost za své činy a netrpí žádnou duševní nemocí.

„Je to dobrý herec,“ konstatoval jeden z účastníků řízení. Ve svém bydlišti v obci Vendryně na Frýdecko-Místecku, je Ćwik nechvalně znám svou arogancí, urážlivým chováním a problémy s alkoholem. „Povaloval se opilý na veřejných prostranstvích, a tak ho stále vozili na záchytku,“ komentoval soudce zprávy z důchodcova bydliště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám