Hlavní obsah

Za brutální vraždu dvouleté dívky potvrdil soud muži 18,5 roku

Novinky, bad
Praha

Za vraždu dvouapůlleté dcerky své přítelkyně si osmadvacetiletý Jiří Nácar odsedí osmnáct a půl roku ve vězení. Vrchní soud v Praze ve středu zamítl jeho odvolání proti rozsudku, který nad Nácarem vynesl v září pražský městský soud. Podle soudu není Nácarův trest nijak nepřiměřeně přísný. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Nácar u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

„Pokud jde o otázku viny, tam odvolací soud nemá pochyb o pachatelství obžalovaného. Jeho jednání bylo jednoznačně prokázáno i kvalifikováno,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Poškozená byla napadena ve spánku, brutálním útokem byla usmrcena v podstatě okamžitě,“ podotkl soudce.

Nácar zavraždil dcerku své přítelkyně letos v březnu na pražském Chodově. Poté, co vypil asi jeden a půl lahve rumu, vzal nůž a spící dívenku bodl do hrudníku a pořezal na krku. Matka zavražděné holčičky byla tou dobou na odpolední směně v práci. Když přišla domů, našla dceru mrtvou a Nácara spícího v kuchyni pod stolem.

Měl jsem zatmění, zlost v sobě. Nevím, proč se to událo

Údajně si nepamatuje

Sám Nácar si z inkriminovaného večera vzhledem k vypitému alkoholu příliš nepamatuje. Holčičku prý vykoupal a dal spát. Pak si prý vybavuje, že se probudil vedle dívenky. „Já nevím, prostě jsem vzal ten nůž a prostě jsem ji říznul do krku, ne úplně. Jen tak lehce,“ řekl na policii mladík. Zbytek prý ale netuší, měl prý jakési zatmění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Nácar byl odsouzený za zabití dítěte své družky

„Já nevím. Teď se k tomu přiznávám, tak bych nelhal. Já prostě nevím. Měl jsem zatmění, zlost v sobě. Nevím, proč se to událo. Už si nevzpomenu, prostě to ve mně všechno vybouchlo,“ dodal.

Měl jsem zatmění, zlost v sobě, prohlásil mladík k vraždě dvouleté holčičky

Krimi

Lněnička Nácarovi vytkl, že se nesnažil se svým pitím nic dělat. „Máme za to, že nelze všechno svádět na alkohol. Obžalovaný měl možnosti léčení, těchto možností však nevyužil,“ řekl soudce.

Nácar se sice pár měsíců léčil ambulantně v Mělníku, když se ale loni přestěhovali do Prahy, na další léčení už nenastoupil. Údajně proto, že mu družka vyhrožovala, že už holčičku nikdy neuvidí.

Trest v pořádku

Nácar měl podle posudku, resp. podle zpětných propočtů v sobě mohl mít i přes tři promile alkoholu. To vedlo k návrhu obhájce obžalovaného Petra Šupala hodnotit jeho jednání jako trestný čin opilství, což městský soud zamítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Nácar u soudu

U odvolacího soudu Šupal pro změnu argumentoval rozsudky, kdy za různé násilné trestné činy byly uděleny jinak vysoké tresty, a chtěl tím docílit snížení Nácarova trestu, což ale odvolací soud odmítl. „Tento senát se násilnou trestnou činností zabývá od vzniku Vrchní soudu, tedy od roku 1993. Vzhledem k okolnostem případu a osobě obžalovaného uložený trest nijak nevybočuje z trestů, které jsou za podobnou trestnou činnost ukládány,“ konstatoval Lněnička.

Nácar má rovněž soudem nařízené psychiatrické a protialkoholní léčení ambulantní formou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám