Hlavní obsah

Z vrcholu Sněžky se zřítil muž, padal téměř 400 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše

Náročný zásah mají za sebou záchranáři v Krkonoších. Ve čtvrtek v ranních hodinách se přímo z vrcholu Sněžky na polskou stranu Krkonoš do údolí Lomničky zřítil mladý muž. Odhadovaná délka pádu strmým zledovatělým terénem byla téměř 400 metrů.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Záchrana mladého muže po pádu ze Sněžky v Krkonoších.

Článek

„Svědkové nehody ihned zalarmovali polskou horskou službu GOPR Karkonosze, jejíž členové ihned vyrazili na místo. Po dosažení zraněného zajistili a začali připravovat k transportu. Zároveň byla do akce nasazena česká horská služba společně s posádkou vrtulníku Kryštof 6,“ uvedl Ivo Novák, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Bohužel vzhledem k silnému větru nebylo možné provést vysazení záchranářů z vrtulníku přímo u pacienta.

Horská služba na Silvestra zachraňovala na Sněžce dva turisty

Stalo se

„Přistát se nakonec podařilo až na místě v závětří Studniční hory. Posádka letecké záchranky se společně se záchranáři z horské služby přesunula dva kilometry ke Slezskému domu a dále pokračovala pěším výstupem na mačkách po Jubilejní cestě až nad zraněného,“ pokračoval v popisu zásahu Ivo Novák.

Záchranáři z letecké záchranky se podařilo sestoupit ke zraněnému, kterého ošetřil a zajistil mu podání léků proti bolesti. S využitím lanových technik následovalo vytažení nosítek se zraněným z hloubky 150 metrů a další transport zledovatělým terénem zpět ke Slezskému domu. Tam byl pacient přeložen na sněžný skútr a dále převezen k vrtulníku, který jej transportoval do traumacentra ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám