Hlavní obsah

Z brutálního napadení dívky v Praze je pokus o vydírání, soud snížil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odvolací soud v úterý zmírnil trest Quangu Huy Tranovi, který loni v prosinci brutálně přepadl dívku na pražském Chodově, z deseti na sedm let vězení. Soud verdikt změnil z pokusu o vraždu na pokus o vydírání. Ve vězení má muž podstoupit ústavní sexuologickou léčbu, po vykonání trestu ho čeká vyhoštění. Rozsudek je pravomocný, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Quang Huy Tran u soudu

Článek

Odvolací senát soudce Martina Zelenky předchozí rozsudek Městského soudu v Praze zrušil a rozhodl znovu. Při sedmiletém trestu se má Vietnamec podrobit ústavní sexuologické, protialkoholní a protitoxikologické léčbě. Podle Zelenky se prokázalo, že ženu násilím nutil, aby s ním zůstala, a dopustil se tak pokusu o vydírání. Ohledně náhrady škody odkázal poškozenou ženu na občanskoprávní řízení.

Podle soudu se neprokázalo, že by muž měl v úmyslu vraždit se sexuálním motivem, jak tvrdí obžaloba. Například soudní znalec přirovnal útok ke způsobu, jakým své oběti zabíjeli spartakiádní vrah Jiří Straka nebo kanibal Ladislav Hojer.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Znehybnění nemusí mít za následek smrt.
soudce Martin Zelenka

Hlavním důkazem byly biologické stopy, které obžalovaného jednoznačně usvědčily z napadení. Zelenka vysvětloval, že se senát důkladně zabýval kamerovými záznamy. Je na nich prý patrný první útok a rdoušení, muž ale měl „určitou kontrolu nad svým jednáním", míní soudce.

Oběť chtěl znehybnit

Soudní znalci u obžalovaného zjistili poruchu, při které potřebuje oběť znehybnit. Zelenka ale uvedl, že „znehybnění nemusí mít za následek smrt”. Mužovo chování prý nicméně směřovalo k těžké újmě. Při nynější kvalifikaci odvolacího soudu mu hrozilo pět až 12 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté odvádějí zadrženého mužeVideo: Novinky

Přitížilo mu, že čin spáchal v podmínce za majetkovou trestnou činnost. Zelenka naznačil, že otázky může vzbuzovat rozhodnutí o léčbě a zároveň následném vyhoštění. Podle soudce se na první pohled mohou obě opatření „vzájemně tlouct". „Je na věznici, aby zařídila odsouzenému v průběhu výkonu trestu léčbu. Nic nebrání tomu, aby byla dokončena, a pak byl obžalovaný vyhoštěn," zdůvodnil Zelenka.

Byla v dobré kondici

Incident se stal 13. prosince v Holušické ulici. Třiadvacetiletá dívka se vracela nočním autobusem z večírku v centru Prahy a měla pocit, že ji někdo sleduje. Přesto se rozhodla dojít sama domů. U vchodových dveří ji opilý Tran dostihl, povalil na zem, bil do hlavy a rdousil. Dívka na chvíli ztratila vědomí, poté se probrala a doběhla k domovním zvonkům, kde se snažila zburcovat sousedy.

Útočník pak z místa utekl a dívka se schovávala mezi zaparkovanými auty, dokud nepřijela policie. Z útoku vyvázla se zlomeným nosem, monokly a modřinami. Podle soudu přežila jen díky své vynikající fyzické kondici, která jí umožnila aktivní obranu. Soudní znalci uvedli, že muž pravděpodobně trpí sexuálním sadismem. Pro takzvané „znehybňovače” je zdrojem sexuálního vzrušení manipulace s nehybným tělem oběti, nikoliv samotný pohlavní styk, uvedli při hlavním líčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Brutální násilník z Chodova je před soudem

Případ brutálního napadení mladé dívky na pražském Chodově z loňského prosince začal v úterý řešit pražský městský soud. Šestadvacetiletý Quang Huy Tran čelí...

Brutální násilník z Chodova dostal deset let

Šestadvacetiletý Quang Huy Tran, který vloni v prosinci na pražském Chodově brutálně napadl mladou dívku, si má odpykat deset let ve vězení za pokus o vraždu....

Výběr článků

Načítám