Hlavní obsah

Vyhoštění na pět let. Soud potrestal cizince za krádež tibetské vlajky

Praha

Cizinci, který podle pražské policie ukradl při návštěvě čínského prezidenta tibetskou vlajku, uložil soud trestním příkazem vyhoštění z České republiky na dobu pěti let. Muž s rozhodnutím nesouhlasí a podal odpor.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tibetská vlajka v ulicích Prahy během návštěvy čínského prezidenta

Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 se tak bude muset jeho případem zabývat znovu, tentokrát při veřejném hlavním líčení. Ve středu to uvedla mluvčí soudu Zuzana Barochová.

Policisté cizince zadrželi 28. března v souvislosti s potyčkami mezi odpůrci a převážně čínskými sympatizanty prezidenta Si Ťin-pchinga. Incident se odehrál na Evropské třídě, kudy projížděla prezidentská kolona. Podle justiční databáze vydal soud trestní příkaz 1. dubna.

Policie případ řešila ve zkráceném přípravném řízení, čin kvalifikovala jako krádež „spáchanou na věci, kterou má jiný na sobě nebo při sobě". Pachatelům obdobných skutků hrozí podle trestního zákoníku až dvouleté vězení. Jméno ani státní příslušnost cizince policisté nespecifikovali, uvedli pouze, že se narodil v roce 1975.

Na policii skončili odpůrci i příznivci

Vyhoštění z území ČR lze uložit pachateli, který není občanem ČR, pokud to „vyžaduje bezpečnost lidí nebo majetku anebo jiný obecný zájem". Trest se ukládá na dobu od jednoho roku do deseti let, případně na neurčito.

Kvůli třídenní návštěvě čínského prezidenta byla v ulicích hlavního města denně nasazena zhruba tisícovka policistů. Na policejních služebnách skončilo celkem 23 demonstrantů, a to jak z řad odpůrců, tak i příznivců státníka. Většinu incidentů policisté vyhodnotili jako přestupky.

Bezpečnostní opatření vyšla zhruba na 16 miliónů korun, což je podle vedení policie srovnatelné s náklady na zabezpečení návštěv jiných významných zahraničních politiků. Policisté čelili kritice mimo jiné za odstraňování tibetských vlajek, které visely z oken některých budov. Odmítli ji ale s tím, že vlajky sundali jen ve dvou případech a ani jednou neporušili domovní svobodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám