Hlavní obsah

Policie zadržela na Evropské třídě 12 lidí kvůli čínským vlajkám

Praha

Policisté zadrželi 12 lidí, kteří na Evropské třídě vyměnili několik čínských vlajek vyvěšených na sloupech veřejného osvětlení za vlajky Tibetu. Zadržení podle policejní mluvčí Andrey Zoulové odmítali uposlechnout policejní výzvy a někteří z nich se ke sloupům připoutali. Jsou podezřelí ze spáchání přestupku.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté nahradili na několik minut čínské vlajky tibetskýmiVideo: TV Prima

 
Článek

Několik lidí vylezlo na sloupy v Evropské ulici na úrovni s ulicemi Arabskou a Horoměřickou.

„Tyto osoby odmítaly uposlechnout policejní výzvy a některé z nich se ke sloupům připoutaly. Vzhledem k tomu policie na místo přivolala hasiče s výškovou technikou a všechny odpůrce svedla na zem,” uvedla Zoulová. Podle ní policisté převezli zadržené na služebny kvůli podezření ze spáchání přestupku.

Podle zpravodaje nahradili aktivisté u zastávky tramvaje Červený vrch dvě vlajky vítající čínského prezidenta vlajkami Tibetu. Policie je po několika desítkách minut odstranila. Následovala potyčka mezi Číňany připravenými přivítat prezidenta, aktivisty i kolemjdoucími koledníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Číňané, kteří vítali prezidenta Si Ťin-Pchinga.

U konfliktu zasahovala policie, stejně jako u následné potyčky, kdy mladí koledníci Číňanům začali nadávat a vyzývat je k návratu domů.

Později policie zadržela dalšího muže, který se v době průjezdu kolony čínské prezidentské delegace na konci Hlávkova mostu procházel s tibetskou vlajkou.

Anketa

Souhlasíte s protestními akcemi aktivistů, které provázejí návštěvu čínského prezidenta v Česku?
Ano, musí se upozornit na porušování lidských práv v Číně
28,4 %
Ne, je to trapné
69,4 %
Návštěva a vše kolem ní mě nezajímá
2,2 %
Celkem hlasovalo 10249 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám