Hlavní obsah

Vyhodila novorozence do popelnice, ve vězení stráví 17 let

• Aktualizováno

Za vraždu novorozence má J. S. z Lounska strávit 17 let ve vězení, rozhodl v pondělí ústecký krajský soud. Žena v prosinci 2013 porodila v Podbořanech životaschopného chlapce a hodila ho do popelnice. Dítě umíralo několik hodin, příčinou smrti byly otoky plic a mozku v důsledku podchlazení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Žena si zakrývala tvář.

Článek

Podle soudu žena těhotenství tajila před okolím. Tajně potom porodila, dítě omyla, zabalila do deky, uložila do tašky a šla si lehnout. Později ho odnesla do nedaleké popelnice. Dítě bylo podle znalců životaschopné.

Advokátka obžalované žádala buď zproštění obžaloby, nebo překvalifikování případu na vraždu novorozeného dítěte matkou. U tohoto trestného činu je výrazně nižší sazba, tři až osm let vězení. Argumentovala tím, že žena o těhotenství nevěděla a novorozence považovala za mrtvého. Znalci u soudu potvrdili, že J. S. o těhotenství musela vědět.

Žena se léčí na psychiatrii, u soudu nevypovídala. V přípravném řízení žena vypověděla, že o těhotenství nevěděla. Porodní bolesti považovala za menstruaci. "Šla jsem do sprchy, pustila jsem si teplou vodu a pak ze mě vypadlo to mimino. Pak jsem to zabalila do ručníků a tašky a šla jsem si lehnout," popsala u výslechu matka. Proč se dítěte zbavila, nikdy nevysvětlila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám