Hlavní obsah

Zabalila jsem ho do tašky a šla si lehnout, sdělila k mrtvému novorozenci matka

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud začal projednávat případ J. S., která čelí obžalobě z vraždy novorozence. Dvojnásobná matka, která údajně neměla o svém těhotenství ponětí, odhodila čerstvě narozeného chlapce bezprostředně po porodu podle státního žalobce do popelnice v Podbořanech na Lounsku. Bezvládné tělíčko našel o několik hodin později kolemjdoucí.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaná si před novináři zakrývala tvář.

Článek

Žena tajila podle obžaloby těhotenství před manželem i okolím. Zdravého chlapce pak porodila 7. prosince 2013 pozdě večer. „Poté ho omyla, očistila od mázku a krve, zabalila do ručníku a dětské deky, uložila do silonové tašky a odnesla do plastového kontejneru,“ popsal státní zástupce František Stibor.

Zabalila jsem ho do ručníků a tašky a šla jsem si lehnout.
obžalovaná

Životaschopné dítě umíralo podle znalců v popelnici několik hodin. Příčinou smrti bylo podchlazení a otoky mozku a plic.

Žena, které za vraždu hrozí až 20 let vězení, případně výjimečný trest, odmítla před soudem vypovídat. Její advokátka poté soudce Jiřího Bednáře požádala, aby kvůli špatnému psychickému stavu své klientky pokračovalo hlavní líčení v její nepřítomnosti. Soudce jí vyhověl.

Těhotenství si nevšimla

Obžalovaná v přípravném řízení vypověděla, že o těhotenství nevěděla. Údajně pravidelně menstruovala a porodní bolesti prý považovala za silnější menstruaci. „Bolelo mě břicho, a tak jsem šla do sprchy, protože teplá voda mi vždy proti bolesti pomůže. A pak ze mě to mimino vypadlo. Zabalila jsem ho do ručníků a tašky a šla jsem si lehnout,“ řekla kriminalistům. Na jejich opakovaný dotaz, proč tak učinila, nedokázala odpovědět.

Vypovídat před soudem odmítl i její manžel, který je podle zákona poškozeným, ale k trestnímu řízení se nepřipojil. Při výpovědi na policii tvrdil, že těhotenství své manželky nepoznal. „Byla vždy taková korpulentní. Pohlavní styk jsme měli nechráněný, třetímu dítěti bych se nebránil. Bavili jsme se o tom, že kdyby se to stalo, tak by se to stalo,“ řekl mimo jiné.

Proces bude pokračovat výpověďmi soudních znalců a svědků. Rozsudek by měl padnout na konci srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám