Hlavní obsah

Výbuch v Hrabůvce: Obviněn byl druhý muž

Zásadní posun ve vyšetřování exploze obytného domu v Provaznické ulici v Otravě-Hrabůvce z letošního února hlásí policie. Kromě osmačtyřicetiletého obyvatele bytu, který byl již dříve obviněn z obecného ohrožení a nedovolené výroby drog, policie nyní stíhá i jeho známého, jenž byl v bytě na návštěvě. Škoda byla vyčíslena na 1,5 milionu korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch domu v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Příčinou výbuchu, který 24. února jen díky velkému štěstí neměl mnohem tragičtější následky, byla podle policie neodborná manipulace s chemickými látkami při nelegální výrobě pervitinu. Nově obviněný muž byl při výbuchu vážně zraněn, ležel v nemocnici a nebyl schopen výslechu.

Za výbuchem domu v Ostravě je zřejmě varna drog. Policie má podezřelého

Krimi

Jak sdělila mluvčí policie Eva Michalíková, právě z toho důvodu byl druhý muž obviněn až nyní. V osudný den, kdy došlo k požáru a k následné explozi, muž přišel do bytu za svým známým na návštěvu právě za účelem výroby drog. Společně vyloupali tablety z blistrů farmaceutických přípravků, z nichž se následně 37letý obviněný pokoušel vyrobit zhruba 400 gramů psychotropní látky.

„To se mu však nepodařilo a z důvodu neodborné manipulace došlo k požáru a následnému výbuchu. Explozí došlo mimo jiné k poškození dalších bytových jednotek, muselo být evakuováno na čtyři desítky osob a jedna osoba byla hospitalizována. Dále pak důsledkem tlakové vlny došlo v bytě k vyražení skleněných výplní v oknech, přičemž také došlo k poškození okolo deseti zaparkovaných vozidel v blízkosti postiženého domu,“ zrekapitulovala Michalíková následky události.

V Ostravě explodoval byt, pak začalo hořet. Šest lidí bylo zraněno

Krimi

Stejně jako dříve obviněný, také jeho nově stíhaný kamarád se komisaři v plném rozsahu doznal a svého jednání litoval. „Komisařem byl podán podnět na vzetí obviněného do vazby, který byl státním zástupcem a následně soudcem akceptován. Vzhledem k tomu, že obviněný byl za stejný trestný čin v minulosti již odsouzen a potrestán, tak mu nyní hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let,“ dodala Michalíková.

Nájemníkům, kteří při explozi přišli o byty, by měla pomoci sbírka radnice, která zřídila transparentní účet, na který mohou lidé přispívat. Výtěžek dostanou obyvatelé domu, aby dokázali zvládnout tíživou sociální a ekonomickou situaci. „Především na rekonstrukci a nákup nového vybavení bytů,“ oznámila radnice s tím, že viník požáru v případě odsouzení nedostane ze sbírky ani korunu, peníze budou určeny jen jeho sousedům. Lidé mohou posílat peníze na účet 123-1957160267/0100 až do 30. června.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Poničený dům

Reklama

Výběr článků

Načítám