Hlavní obsah

Výbuch v Hamru: Zasahující mají i po týdnu zdravotní potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky zdravotníků, hasičů či policistů, kteří zasahovali u výbuchu v Hamru na Jezeře na Českolipsku, musí kvůli chemikáliím uniklým při neštěstí preventivně k lékaři. Týkat se to bude 65 lidí, uvedla v úterý televize Nova. Preventivní prohlídky nařídila krajská hygienická stanice.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie uzavřela okolí výbuchu v Hamru (záběry z 19. listopadu) Video: Michael Polák, Právo

 
Článek

Některé zasahující podle televize i týden po výbuchu stále trápí zdravotní problémy, například vyrážka či dýchací potíže. Přímo při výbuchu bylo zraněno osm lidí, z toho dva těžce. Jeden na následky zranění po dvou dnech v liberecké nemocnici zemřel.

Výbuch nastal v úterý 19. listopadu po nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře. Kromě lidí zraněných při výbuchu muselo následně ošetření vyhledat i několik zasahujících záchranářů. Hygienici nyní nařídili, aby všichni zasahující podstoupili kvůli uniklým škodlivinám preventivní lékařskou prohlídku.

Výbuch na Českolipsku: jeden z těžce zraněných zemřel

Krimi

„Vyšlo najevo, že tam byly látky typu kyselina sírová a chlorovodíková, chlor, sirovodík a dimethylsulfid. A nelze vyloučit, že tam vznikaly i látky další,“ řekl televizi ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Zvláště sirovodík může podle něj způsobit vážné zdravotní problémy. „Třeba ten sirovodík může mít opožděné účinky v řádu několika dní,“ dodal.

Výbuch a únik škodlivin na Českolipsku šetří policie jako obecné ohrožení

Krimi

Někteří lidé, kteří na místě výbuchu zasahovali, již preventivní vyšetření podstoupili, uvedla Nova. Desítky dalších ještě vyšetření čeká.

Policie zatím neví, co výbuch způsobilo. Událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. Firma se k možné příčině neštěstí nechtěla vyjadřovat.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje druhý den po explozi uvedla, že musela po zásahu vyřadit z provozu tří sanitky, protože je zasáhly škodlivé látky a je třeba je před návratem do provozu vyčistit. S dekontaminací pomohli specialisté z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám