Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 10 let střelci, který šípem z kuše zabil muže

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na deset let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Jaromíra Šebestu (40) z Chotěbuze na Karvinsku za to, že loni v dubnu zastřelil šípem z kuše domnělého zloděje. Šíp muže, který spolu s několika dalšími komplici vnikl na Šebestův pozemek, zasáhl do hlavy. Za několik dnů poté v nemocnici zemřel.

Foto: Petr Marek, Právo

Jaromír Šebesta u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 31. května, proti němuž se obžalovaný odvolal.

Šebesta se u VS domáhal mírnější právní kvalifikace – místo ublížení na zdraví s následkem smrti – těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, a tím mírnějšího trestu při spodní hranici zákonné sazby (dva až osm let).

Hájil se tím, že šlo o nešťastnou náhodu. K výstřelu z kuše prý došlo náhodně ve chvíli, kdy byla zbraň odjištěná a on uklouzl. Tvrdil také, že rozhodně na hlavu poškozeného nemířil. Poukázal i na to, že ani rekonstrukcí na místě samém se zkušebnímu střelci nepodařilo z pěti ran zasáhnout maketu do hlavy, natož aby se přesně trefil do spánku.

VS však jeho argumenty neakceptoval. „Krajský soud provedl řádně všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Desetiletý trest je v rámci zákonné sazby, která činí osm až šestnáct roků, zcela adekvátní,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Muži vnikli na pozemek, kde hledali šrot

Vše se odehrálo loni 26. dubna krátce po poledni v blízkosti hospodářské budovy. Šebesta tam vykazoval tři Romy z jím užívaného neoploceného pozemku. „Vetřelci“ tam údajně hledali kovový šrot.

Poté, co se dali na útěk k zaparkovanému automobilu, je Šebesta pronásledoval. Když se třetí z mužů chystal nastoupit do vozidla, ze vzdálenosti cca 12 až 14 metrů na něj namířil kuší a vystřelil. Šípem jej zasáhl do levého spánku a způsobil mu smrtelné zranění, na které muž i přes odbornou lékařskou péči zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám