Hlavní obsah

Muž, který zabil sběrače šrotu kuší, si odsedí deset let

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Krajský soud v Ostravě odsoudil Jaromíra Šebestu, který šípem vystřeleným z kuše zabil loni v dubnu v Chotěbuzi jednoho z údajných zlodějů, k desetiletému trestu vězení. Šebesta se u soudu hájil, že bránil svůj majetek a cítil se ohrožený. Kuši, kterou si pořídil právě kvůli nájezdům zlodějů, prý sebral v rozrušení.

Muž, který zabil sběrače šrotu kuší, si odsedí deset letVideo: Novinky

 
Článek

Když zraněný po více než týdnu v nemocnici zemřel, hrozilo střelci obvinění z vraždy. Nakonec se od pondělí 27. května před Krajským soudem v Ostravě zodpovídal „jen“ z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Protože zloději majitele objektu, kam vnikli, nijak neohrožovali, policie případ nevyhodnotila jako nutnou obranu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Šebesta u ostravského soudu

Šebesta před soudem vypověděl, že po návratu domů viděl auto zaparkované před vchodem a několik postav, jak jdou za dům. Slyšel prý i šramot ve sklepě. Vzal kuši, vyběhl ven a křičel na muže, aby šli pryč. Potom vystřelil ve směru k autu. „Střílel jsem po autě. Neměl jsem v úmyslu někoho trefit, to ani náhodou,“ řekl.

Nešlo o nutnou obranu, rozhodl soud

Šíp zasáhl devětatřicetiletého muže z východoslovenských Michalovců do levého spánku. Muži tvrdí, že do objektu nešli krást, prý tam jen hledali šrot. Když je vyrušil majitel, dali se na útěk. „Když jsme nastupovali do auta, zařval, že nás zabije. Vystřelil a bratrance střelil do hlavy,“ popsal příbuzný zastřeleného Gabriel Gujda, podle něhož šlo o chladnokrevnou vraždu.

Podle soudce Miroslava Muchy se nejednalo o nutnou sebeobranu, ale oplácení. Proto soud Šebestu uznal z těžkého ublížení na zdraví. „Pan obžalovaný neodvracel žádný útok, ti tři utíkali do auta, dva to stihli, třetí bohužel ne. Nejednalo se ani o žádnou závadu na zbrani, kterou sportovní kuš bezesporu je,“ upozornil soudce.

Obžalovaný Šebesta vypověděl, že když viděl, že muže střelil do hlavy a šíp je opravdu hluboko, řekl skupině, ať jedou do nemocnice. „Pak jsme čekali na příjezd policie a záchranky,“ dodal muž, jenž je v jiné kauze stíhán i pro pohlavní zneužívání mladistvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám