Hlavní obsah

Vraždu před 17 lety v Nizozemsku nespáchal, soud jej zprostil obžaloby

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Zprošťujícím verdiktem skončil pro Petra Šobáně (37) z Přerova bezmála 17 let starý případ, v němž čelil obžalobě z vraždy Ezzry Berenhart van der Eerdena (40), které se měl dopustit v Nizozemsku. Rozhodl o tom v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Vinu za vraždu Holanďana Petru Šobáňovi soud neprokázal. Na snímku je se svou obhájkyní.

Článek

Šobáň verdikt soudu přijal v klidu, viditelně bez jakýchkoliv emocí. „Jsem rád, že všechno skončilo, především kvůli rodičům, kteří dění okolo mé osoby nesli velmi těžce. Já sám jsem po celou dobu byl v klidu, neboť jsem věděl, že jsem nevinný. Žil jsem normálně, jako kterýkoli jiný člověk, usínal jsem bez problémů,“ řekl Právu po vynesení rozsudku Šobáň.

Vše se podle obžaloby mělo stát 11. září 1992 v Rotterdamu v bytě van der Eerdena, u něhož Šobáň bydlel, stejně jako jeho čeští přátelé Ondřej Neuls a Jan Lepš. Ti byli z vraždy jejich domácího obžalováni rovněž.

Šobáň se v USA neskrýval

Holanďan byl nalezen v bytě brutálně ubitý s nohama a rukama svázanýma za zády. Trojlístek Čechů po vraždě zmizel. Po zatčení Šobáň s Lepšem tvrdili, že mrtvolu našili a poté utekli, protože se báli, že vražda bude na nich. Neuls, který se o smrti van der Eerdena dozvěděl později, byl obžaloby soudem zproštěn již dříve poté, co se zjistilo, že v době činu byl ve vlaku mířícího do Belgie. Lepš mezitím zemřel.

Šobáň pak dva roky strávil v ostravské vazební věznici a po dalších dvou letech odcestoval do USA. Do Česka se vrátil na přelomu let 2007 a 2008 na základě mezinárodního zatykače. „Neskrýval jsem se tam, jak se psalo v novinách. Vycestoval jsem tam legálně a pak jsem tam léta pracoval,“ tvrdil Právu Šobáň, který od samého počátku vinu popíral. „Van der Eerdena jsem nezabil, ani jsem mu neublížil,“ prohlásil u soudu ještě před verdiktem Šobáň.

Zproštěn i přes nejistotu

„Ač jsme provedli velké množství důkazů, vinu obžalovanému nebylo možné spolehlivě prokázat. K závěru, že nevraždil, jsme sice nedošli s jistotou, ale pochybnosti, které tady jsou, bylo ze zákona nutné hodnotit v jeho prospěch,“ řekl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Vladimír Hendrych s tím, že okruh těch, kteří mohli vraždit, byl velmi široký.

Situace se zlepšila ve prospěch Šobáně, jak uvedl Hendrych, po svědecké výpovědi Neulse, nyní žijícího v Anglii. „Vrahem podle něj mohl být Lepš, ale také třeba drogový dealer. Domácí se totiž stýkal s lidmi z různých kruhů,“ vysvětlil Hendrych.

„Nelze tvrdošíjně lpět na obžalobě jen proto, že jsem ji podal. Důkazy proti Šobáňovi nejsou. Proto jsem dnes podal zprošťující návrh,“ řekl státní zástupce Lev Novák.

Přesto si však na rozdíl od Šobáně ponechal lhůtu na odvolání. „To proto, abych mohl nadřízenému zdůvodnit, proč jsem se odchýlil od původního návrhu,“ uvedl Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám