Hlavní obsah

Vrah faráře stráví zbytek života ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Zbytek života má strávit za zdmi věznice 29letý Dušan Kazda z Kralic na Prostějovsku, který se přiznal k brutální vraždě 75letého faráře z Dubu nad Moravou. Senát Krajského soudu v Olomouci tak rozhodl i přesto, že státní zástupkyně pro něj požadovala "pouze" výjimečný trest.

Foto: Alec Munro

Skotský kytarista Alec Munro

Článek

"Obžalovaný spáchal čin s extrémní brutalitou. Podle výpovědí soudních znalců trpí poruchou osobnosti, kterou nelze v současné době léčit. Jeho resocializace je proto vyloučena. Navrhuji výjimečný trest při horní hranici trestní sazby," prohlásila před vynesením rozsudku státní zástupkyně.

Na dotaz novinářů, proč nenavrhla trest doživotí, odpověděla, že podle ní nebyly splněny zákonné podmínky uložení nejpřísnější sankce.

Přestože Kazda včera tvrdil, že činu nelituje, dnes prohlásil úplný opak. "Pan farář byl určitě hodný člověk. Je mi to hodně líto, že jsem ho zabil, i když vím, že mi to nikdo nevěří," řekl senátu.

Zdůvodnění rozsudku

"Odsouzený trpí poruchou osobnosti, kterou nelze léčit. Za této situace není jiného východiska, než doživotní trest. K uložení tohoto trestu byla splněna i druhá podmínka. Stupeň nebezpečnosti spáchaného činu je mimořádně vysoký a byl spáchán zvlášť zavrženíhodným způsobem," prohlásil předseda senátu soudu Miroslav Mierva.

Podotkl, že znalci označili Kazdu za predátora, který vraždí zákeřně a vybírá si slabou oběť. Farář doplatil na důvěřivost

Obžalovaný podle vlastních slov loni v říjnu nejprve napadl známého taxikáře, který jej vezl domů z restaurace v Prostějově. Popřel ale, že by se jej pokusil přejet ukradeným vozem taxislužby poté, co řidič z automobilu utekl, jak se uvádí v obžalobě.

S autem dojel do Dubu nad Moravou, kde se mu vůz porouchal. K faře kostela se vydal proto, aby si nechal ošetřit ruku, kterou si při útoku zranil.

Farář Cyril Vrbík jej pustil dovnitř a zranění mu obvázal. Bez motivu a z náhlého popudu Kazda duchovního udeřil do krku, podkopl mu nohy a několikrát mu šlápl do obličeje. Poté jej bodl nožem do krku a díval se, jak umírá.

Ze zvědavosti si podle protokolu prošel faru a při odchodu zasekl faráři do hlavy sekyru, kterou na faře našel. Pak si zavolal taxi a odjel do Přerova, kde se ráno udal na policii.

Rozsudek dosud není pravomocný, obhájci i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Nelituji, řekl obžalovaný z vraždy faráře

Senát olomouckého krajského soudu si v pondělí dopoledne vyslechl výpověď 29letého Dušana Kazdy z Prostějovska, který bez lítosti popsal poslední okamžiky...

Výběr článků

Načítám