Hlavní obsah

Nelituji, řekl obžalovaný z vraždy faráře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Senát olomouckého krajského soudu si v pondělí dopoledne vyslechl výpověď 29letého Dušana Kazdy z Prostějovska, který bez lítosti popsal poslední okamžiky zavražděného faráře v Dubu nad Moravou na Olomoucku.

Foto: archiv Michalcovi ze Sulislavi

Sulislavské kroje (cca rok 1963?)

Článek

Obžalovaný soudu řekl, že napadl 22. října lahví od piva taxikáře, který ho vezl domů z restaurace v Prostějově. Popřel ale, že by se jej pokusil přejet ukradeným vozem taxislužby, poté co řidič z automobilu utekl.

"U policejního výslechu jsem to řekl proto, abych si přitížil a dostal doživotní trest," vysvětlil Kazda senátu soudu.

S automobilem podle své výpovědi dojel do Dubu nad Moravou, kde se mu vůz porouchal. K faře kostela se vydal proto, aby si nechal ošetřit ruku, kterou si zranil při útoku na taxikáře.

"Požádal jsem faráře, který se vyklonil z okna, o obvaz. On mi ale otevřel a řekl, že mi ránu ošetří. Když jsem odcházel, povídali jsme si. Pak to dopadlo, jak to dopadlo. Dál nebudu vypovídat, je to v policejním protokolu," prohlásil.

Díval se, jak oběť umírá

Policistům Kazda řekl, že udeřil faráře do krku, podkopl mu nohy a několikrát mu šlápl do obličeje. Poté měl duchovního bodnout do krku a dívat se na něj, jak umírá. Ze zvědavosti si podle protokolu prošel faru a při odchodu zasekl faráři do hlavy sekyru, kterou na faře našel. Pak si zavolal taxíka a odjel do Přerova, kde se ráno udal na policii.

"Nevím, proč jsem to všechno udělal. Byl to prostě impuls. Ještě před činem jsem věděl, že faráře udeřím. Toho, co jsem udělal, ale nelituji," prohlásil Kazda ve své výpovědi u policie, kterou potvrdil i dnes u soudu.

Hrozí mu doživotí

Kazdovi, který byl v minulosti odsouzen za ublížení na zdraví, hrozí jako zvláště nebezpečnému recidivistovi za brutální a bezdůvodnou vraždu až patnáctileté vězení. Obžaloba v minulosti ČTK řekla, že vyloučený není ani výjimečný trest.

Soudní proces bude pokračovat odpoledne výslechem soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám