Hlavní obsah

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva: Zásah policistů v civilu proti chlapci byl nepřiměřený

Policisty je třeba víc školit ve zklidňovacích technikách a důležité je také nezapomínat ani na duševní zdraví jich samotných. Právu to řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. Ta má v pondělí o případu sporných policejních zásahů na mítincích Andreje Babiše (ANO) z minulého týdne jednat s policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

S policejním prezidentem budete v pondělí hovořit i o tématech, která se týkají incidentu v Borovanech, kde policisté zaklekli čtrnáctiletého autistického chlapce. Byl po­dle vás ten zákrok přiměřený?

Už při některých případech v minulosti, konkrétně při zákroku vůči muži romského etnika (který těsně po zásahu policie zemřel) v Teplicích, jsme se při zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny dostali k tématu vzdělávání policie v deeskalačních technikách a k otázce vhodných a nevhodných postupů.

Šílený zákrok policisty přímo před služebnou v Praze, další přihlíželi

Krimi

Míra zásahu v tomto konkrétním případě v Borovanech se mi zdá minimálně nepřiměřená a mimo metodické pokyny a doporučení. Posouzení musí být však odborné a nezávislé. S panem policejním prezidentem bych ráda řešila vzdělávání policie ve specifických postupech vůči zranitelným skupinám ve společnosti.

To mohou být lidé v akutní stresové reakci, s duševními a psychickými problémy, s bariérou v komunikaci. Ti potřebují speciální zacházení.

Někdy ale policisté nemusejí hned rozpoznat, jako například v tomto případě, že se jedná o autismus.

Je dobré spolupracovat se specialisty na krizovou intervenci, které má policie k dispozici. Skvělou práci odvádějí antikonfliktní týmy. Věřím, že má smysl zintenzivnit vzdělávání všech složek policie v tom, jak bezpečně reagovat na osobu s handicapem či komunikační bariérou.

Máme řadu skvělých specialistů, kteří téma deeskalace výborně školí. Jde ale o to, aby se taková školení systematicky a v dostatečné míře dostala do všech policejních pater včetně pořádkové policie.

KOMENTÁŘ: Bít a perlustrovat, nebo pomáhat a chránit – Alex Švamberk

Komentáře

Co dalšího chcete s policejním prezidentem řešit?

Je třeba řešit i krizovou podporu policistů samotných, aby jim byla v dostatečné míře dostupná supervize a funkční prevence syndromu vyhoření. Policistům samotným často chybí péče o jejich vlastní duševní zdraví a snáz mohou vlivem nahromaděného stresu a přetížení udělat zkrat. V nižších patrech policie se policisté často stydí se svými těžkostmi svěřovat se jeden druhému. Téma sebepéče a posilování psychické odolnosti si zasluhuje ještě větší pozornost.

Policistům samotným často chybí péče o jejich vlastní duševní zdraví

S policejním prezidentem bych ráda mluvila rovněž o práci s oběťmi. Jde například o děti, co jsou svědky zásahů. Je důležité posilovat povědomí o trauma-informovaném přístupu.

Mají podle vás vůbec na politických mítincích působit neuniformovaní, tedy tajní policisté?

Tisková konference policejního prezidenta

Domácí

Nejsem policejní specialista, ale rozumím argumentům pana policejního prezidenta, který uvádí smysluplnost tohoto utajení ve chvíli, kdy má za úkol předejít závažným konfliktům. Uznávám, že v řadě situací je tento institut potřebný. Pakliže by ale měl být nadužíván, pak rozumím tomu, proč u části společnosti otvírá strach spojený s fungováním policie za doby totality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám