Hlavní obsah

VIDEO: Babička týraných chlapců: rok jsem nesměla kluky vidět

– BRNO • Aktualizováno
Právo, Novinky, jac, pko, pno

Hlavní líčení se skupinou šesti obžalovaných trýznitelů dvou bratrů – devítiletého Ondřeje Coufala a jeho jedenáctiletého bratra Jakuba Mauera – z takzvaného kuřimského případu v úterý vstoupilo do druhého kola, které potrvá do pátku. Vypovídá například otec dětí Radek Coufal. Řekl, že svou exmanželku Kláru Mauerovou pamatuje jako dobrou matku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Škrla a Klára Mauerová u soudu.

Článek

"Klára byla dobrá matka, žádné zvláštní výchovné metody jsem u ní nepozoroval. Po rozvodu jsem se s chlapci stýkal, Ondru jsem až třikrát týdně vozil na hokej. Po přestěhování Kláry do Kuřimi se už kontakt přerušil. Do domu jsem nikdy nebyl vpuštěn, jen mi z dálky zamávali. Klára vždy říkala, že mají nějaký program,“ řekl u soudu Coufal. Odhalení týrání jeho syna pro něj prý bylo šokem.

Babička týraných chlapců Eliška Mauerová u soudu v úterý řekla: „Na začátku léta 2006 mi dcera řekla, že se s vnuky nebudeme vídat. Že mají problém s ujasněním autorit. Ondra měl mít nějaké negativní dispozice a že jí ve výchově radí nějaký odborník,“ řekla při své výpovědi.

V kauze Kuřim vypovídali svědci

Odpoledne vypovídal hasič, který zasahoval i osvobození dětí loni v květnu. "Obě sestry nám hystericky bránily ve vniknutí do komory. Policisté je museli vytlačit pryč. Kluk tam ležel na zemi, byly tam zvratky. Byl to škaredý zážitek," řekl hasič.

U soudu svědčil také Radim Mikš, který byl šest let druhem Kateřuiny Mauerové. "Napsal jsem Kláře dopis do vazby podepsaný jako od Aničky, požádala mě o to Kateřina, prý to Kláře udělá radost. Dnes už bych to neudělal," řekl Mikš.

Škrla prý viděl agentku Annu s kulometem

V úterý vypovídal také Josef Kolínský, který dělal právní pomoc pro Josefa Škrlu.

„Jan Turek se mi svěřil, že kluky pálil a řezal, že to ale nedělal rád, že ho o to požádala Klára a on když může tak pomůže. Mladý Škrla pak začal tvrdil, že Anna není Barbora a že je to agentka, prý ji viděl s kulometem. Pak jsem šel od toho, protože to byli fanatici.“

Turek se brání: Já toho Škrlu dostanu

Jan Turek se ohradil proti tvrzení Kolínského.

„Nic o týrání jsem mu neřekl. Naopak on mi řekl, že už se hraje jen o trest a že je v kontaktu se státní zástupkyní. Já chodím šuškat a špitat. Já toho Škrlu dostanu,“ řekl Turek.

Barbora Škrlová v klubu lesní moudrosti

Dalším z vypovídajících svědků byl Karel Kincl, vedoucí Domu dětí a mládeže Junior, jehož součástí je i Paprsek.

„Barbora Škrlová u nás pracovala od roku 2000 do roku 2007 jako pedagog volného času. Vedla kroužek skladby a byla i v klubu lesní moudrosti. Škrlová vystupovala jako dospělá žena, nechovala se jako dítě nebo nějak infantilně,“ řekl Kincl.

Zaměstnankyně Paprsku: Ten kluk vůbec nemluvil

Jako první vypovídala ráno Petra Fiedlerová, která pracovala v Paprsku. „Jednou jsem šla do místnosti vedoucích, tam seděl zamčený malý kluk. Řekla jsem to Nancy, ta šla se mnou. Řekla, že je to v pohodě a zas ho zavřela. Ten kluk vůbec nemluvil.

Tvrdí, že to tehdy přešla bez většího povšimnutí. Podle popisu šlo o Ondřeje, na její dotazy, co tam dělá nereagoval. Události tehdy nepřikládala velkou váhu, vzpomněla si na ni až po odhalení kauzy.

Ve středu před soud předstoupí matka obžalovaných sourozenců Škrlových Renáta Škrlová a Eduard Trdý, který týrání Ondry odhalil.

Ve čtvrtek budou svědčit vedoucí brněnského Klokánku Dita Pokorná nebo soudkyně brněnského městského soudu Jaroslava Rezová.

Minulý týden byl po přednesení obžaloby věnován výslechům obžalovaných a čtení listinných důkazů. Matka Ondřeje a Jakuba Klára Mauerová se k mučení plně přiznala.

Jako jediná z obžalovaných neodmítla u soudu vypovídat, detailně popsala, jak se z milující matky stala tyranka. V rukou sestry Kateřiny a tajemného doktora Zejnalova z Ázerbájdžánu, jehož pokyny dostávala prostřednictvím esemesek, se stala podle svých slov pouhým nástrojem bez vlastní vůle, osobou s vygumovaným mateřským citem.

Ostatní obžalovaní svou vinu popřeli a odmítli vypovídat. Pouze Barbora Škrlová učinila prohlášení, ve kterém sama sebe vylíčila jako týranou osobu, podrobovanou zvráceným praktikám Kateřiny Mauerové, Hany Bašové a dalších.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám