Hlavní obsah

V zahrádkářské kolonii ukradl sekačku, dostal dva roky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V březnu loňského roku, kdy byla republika sevřena strachem z nového a neznámého koronaviru, se vydal zkušený kriminálník Pavel Bartuschek na lup do zahrádkářské kolonie v brněnském Juliánově. Zůstala po něm škoda přes 15 000 korun v podobě ukradené sekačky. Justice jeho konání ohodnotila dvěma roky vězení za krádež v nouzovém stavu, trest muži ve středu potvrdil brněnský krajský soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bartuschek má s trestní justicí opakované zkušenosti, několikrát pobýval za mřížemi, ale ani to jej podle soudce brněnského soudu Dana Krátkého nepohnulo k tomu, aby vedl řádný život.

I tak se snažil odvolací senát přesvědčit, že by za prohřešek mohl být potrestán pouze podmíněným vězením, neboť se doznal a svého jednání prý litoval.

Dejte mi podmínku, vězení mě nenapraví, žádal soud zloděj

Krimi

Proti zmírnění trestu se ale postavila státní zástupkyně Dagmar Veverková. „S ohledem na trestní minulost obžalovaného je odvolání nedůvodné. Trest dvou let vězení je důvodným a zákonným trestem. Tvrzení o tom, že chtěl jen pomoci manželce s platbou nájemného, aby se mohl po vězení k ní vrátit a bydlet u ní, není žádnou polehčující okolností,“ zdůraznila státní zástupkyně.

Krádež nesouvisela s nouzovým stavem, zastala se zloděje pečiva ministryně Benešová

Krimi

Odvolací senát také o žádném zmírnění trestu nechtěl slyšet. „Trest je správně uložený, obžalovanému hrozilo až osm let, takže potrestání na samé spodní hranici trestní sazby není nepřiměřeně přísné. Podmínky pro podmínečné odložení nejsou splněny,“ zrekapituloval soudce Krátký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám