Hlavní obsah

V Uherském Brodu hoří tisíce tun pneumatik

Novinky, pno, alt
UHERSKÝ BROD

V Uherském Brodu vypukl ve čtvrtek velký požár ve skladu pneumatik. Podle hasičů hoří na v areálu společnosti Kovosteel hromada až deseti tisíc tun pneumatik. Ve městě byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Kvůli silnému žáru nedostačují současné prostředky hasičů. Krizový štáb proto rozhodl, že oheň bude třeba zasypat hlínou. Jeho likvidace potrvá zřejmě několik dní.

Článek

Na místě zasahuje deset hasičských jednotek s 18 zásahovými vozidly. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a varují lidi před nebezpečným kouřem. Dým stoupá do výšky 200 metrů.

Plameny hasiči sice během odpoledne dostali pod částečnou kontrolu, ale oheň bude třeba zasypat hlínou, protože v hromadě může hoření stále pokračovat. Vpodvečer začaly stroje s navážením zeminy.

"Současná hasiva nedostačují, oheň budeme muset zasypat hlínou. Krizový štáb proto zajišťuje nákladní automobily a zeminu," řekl Novinkám mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Ve městě večer zasedl krizový štáb, který se zabývá i možností, co dělat, pokud zavezení hlínou nepomůže.

Večer hasiči oznámili, že koncetrace škodlivin ve městě nejsou nadlimitní. Rozptýlit kouř pomáhá silný vítr, který ale současně znesnadňoval hašení ohně.

Požár se stále šíří, hasiči se nakonec rozhodli zavést hromadu hlínou.

Při požáru se nebezpečných zplodin nadýchal jeden ze zasahujících profesionálních hasičů, který skončil v péči záchranářů.

"Požár vypukl na ploše přibližně 100x100 metrů a rozšířil se na prostor 150x150 metrů. Všemi dostupnými silami a maximálním nasazením se snažíme zabránit jeho rozšiřování. Hoří obrovské hromady naskladněných pneumatik ve firmě, která se zabývá jejich recyklací," uvedl Mitáček.

Požár v podniku na recyklaci pneumatik se stále šířil. Foto: Radim Mikulec

Na místo byl povolán také vojenský záchranný prapor z Bučovic s těžkou technikou. "Vyžádali jsme si bagry, rozhrnovače a další speciální techniku," řekl Mitáček. Právě ty by měly s nahrnováním hlíny pomáhat.

Nad město stoupá do výšky asi 200 metrů hustý černý dým, který se žene směrem na obec Šumice. "Doporučujeme lidem aby neotvírali okna, chránili před nebezpečným kouřem děti a seniory," doplnil Mitáček.

Jedovatý dým se šířil nad město. Foto: Vratislav Špalek

Hasiči nasadili velké množství mužů i techniky. Sílu plamenů podporuje  silný vítr. Areál leží na okraji města, a není tak chráněn žádnou zástavbou.

Práci záchranářům komplikují davy lidí, kteří se přišli na obrovský požár podívat. Na místě zasahují policisté i městští strážníci. Museli uzavřít i silnici, která kolem areálu vede, což způsobilo dopravní komplikace. Odklánějí dopravu ve směru na obec Vlčnov. Do okolí požáru se nedostanou auta ani pěší.

Město hlídá koncentraci škodlivin

Koncentrace škodlivých látek ve městě měří specialisté hasičů přímo na náměstí. "Jde hlavně o síru a padající popílek. Není to problém, pokud se toho člověk přímo nenadýchá," řekl mluvčí hasičů.

"Máme tady krajského hygienika, občany průběžně informujeme. Zatím nám přejí rozptylové podmínky. Věřím, že nebezpečí lidem nehrozí," řekl ČTK starosta Uherského Brodu Ladislav Kryštof.

Zbrojovka omezila výrobu

Česká zbrojovka, která sídlí v blízkosti místa požáru, zastavila výrobu v jednom svém závodě, kam vnikal kouř.

"V případě, že by si to situace v areálu společnosti vyžádala, je společnost připravena přerušit výrobu a evakuovat zaměstnance," uvedl mediální zástupce společnosti Michal Moroz. Firma také vyslala na místo požárů své hasiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám