Hlavní obsah

V případu řidiče, který zabil policistku, vyšetřovatelé řeší uplácení svědkyně

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Soudní znalci ve čtvrtek u Krajského soudu v Praze potvrdili, že Josef Novák (23) byl pod vlivem pervitinu, když autem srazil a usmrtil policistku. Novák je obžalovaný z vraždy úřední osoby, za kterou mu hrozí až dvacet let vězení, v krajním případě i výjimečný trest. Policie v tomto případě nově řeší také možné ovlivňování svědků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Novák je obviněn za to, že zdrogovaný autem narazil do dopravní policistky a zabil ji.

Článek

Soudní znalkyně Lenka Maroušková z oboru toxikologie potvrdila na základě testů, že Novák měl v těle v době střetu metamfetamin. „Metamfetamin jednoznačně ovlivňuje chování a řidičské schopnosti,“ řekla soudu Maroušková.

V jeho vzorku našla i stopy THC, což dokazuje, že Novák je uživatelem marihuany, v době odběru jí ale ovlivněn nebyl.

Rovněž i soudní psychiatr uvedl, že je Novák uživatelem pervitinu, byť na něm není závislý.

Další z předvolaných znalců Stanislav Kadlec, odborník na dopravu, zase uvedl, že podle rekonstrukce mohl Novák policejní auto vidět už na víc než čtyři sta metrů.

„Kdyby jel 130 kilometrů v hodině, mohl by bezpečně zastavit na vzdálenost 145 metrů,” shrnul Kadlec. Zároveň upřesnil, že Novák policistku srazil v rychlosti 72 km/h. Jeho auto navíc mělo nestandardní a neschválené úpravy, zejména motoru, a neprošlo by technickou kontrolou.

Možné uplácení svědkyně

Novákova obhajoba je postavena především na tom, zda měla policistka v momentě nárazu na sobě reflexní vestu. Tedy jestli ji mohl mladík ve tmě zaregistrovat. Novák i jeho dva spolujezdci vypověděli, že policistka vestu na sobě neměla a policejní auto nebylo osvětlené. Kolega zesnulé policistky i policisté, kteří se na místo dostavili později, ale shodně uvedli naprostý opak.

Řidič při ujíždění srazil policistkuVideo: Novinky

Stejně tak vypověděla i svědkyně nehody, která se svým autem stála několik metrů od místa fatálního střetu. Tu se údajně někdo blízký rodině obžalovaného Nováka měl snažit ve středu uplatit částkou 30 tisíc korun, aby u soudu vypověděla, že policistka vestu neměla. „Bylo tomu zamezeno a zabývá se tím policie. Je to otázka dalšího vyšetřování a prověřování, které probíhá," řekl novinářům státní zástupce Tomáš Milec.

Podezřelý z podplácení byl zadržen ve středu. „Vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro podezření z podplácení. Státní zástupkyně pro Prahu 9 mu uložila další pokyny pro postup v případu a podezřelého 36letého muže nařídila propustit,“ řekla Novinkám mluvčí policie Andrea Zoulová s tím, že muž zatím nebyl z ničeho obviněn.

Novák srazil policistku autem loni v květnu, když se ho snažila zastavit, protože ujížděl policii. Policistka na následky mnohočetných a těžkých zranění zemřela druhý den v nemocnici. Obžaloba Nováka viní, že do policistky najel s úmyslem usmrtit ji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám