Hlavní obsah

V podezřelých nádobách na skládce byl místo nitroglycerinu uhelný prach

Právo, pch
Jihlava

Podezřelé nádoby zaměstnaly na několik hodin kolem čtvrtečního poledne záchranářské složky na skládce komunálního odpadu v Jihlavě - Henčově. Její zaměstnanec totiž objevil částečně zaplněné obaly od nitroglycerinu. Vysoce explozivní látka, mj. základní složka dynamitu, je náročná i na přepravu, a tak muž nenechal nic náhodě. Nebezpečí po třech hodinách manévrů vyloučil pyrotechnik z Brna.

Článek

„Auto s velkoobjemovým kontejnerem přivezlo na skládku odpad z obce Hybrálec. V jeho části Šipnov je lom, a tak jsme nemohli vyloučit, že se výbušnina nějakým omylem do kontejneru skutečně dostala,“ popsal Právu mluvčí Služeb města Jihlavy, které skládku provozují, Martin Málek.

Z pěti dvacetikilogramových soudků byly tři prázdné, dva však byly částečně zaplněné. Definitivní soud nad obsahem, který připomínal spíš hrubý uhelný prach než nadepsanou látku, která je ve své odpovídající podobě nažloutlou olejovitou kapalinou, však musel vynést až z Brna přivolaný policejní expert. Ten ji přímo na skládce, z části obšancované policejní páskou, otestoval.

„Určil, že ve zbývajících dvou sudech je skutečně uhelný prach s kousky uhlí,“ oznámila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Zda za výjezd policistů a hasičů někdo ponese odpovědnost, se zatím neví. „My jen víme, odkud odpad přijel, a to, co se stalo, jsme oznámili starostovi obce. Sami tak můžeme mít spíš radost, že máme všímavé zaměstnance. Dotčený pracovník určitě dostane přinejmenším pochvalu,“ upozornil Martin Málek, že předpokládat vtip v tomto případě apriori by se mohlo hodně nevyplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám