Hlavní obsah

V kauze kokainové mafie změnil klíčový svědek výpověď

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zřejmě strach donutil v úterý u Krajského soudu v Brně Roberta Selzera, klíčového svědka proti dvěma Italům, obžalovaným z obchodu s kokainem, k radikální změně výpovědi. Zatímco v přípravném řízení popisoval, jak u mladšího z Italů pravidelně kupoval drogy, dnes všechno popřel.

Foto: Leona Brázdilová

Víkend ve Velkých Karlovicích bude patřit běžkařům, panují tam ideální sněhové podmínky.

Článek

Berardino Mitidieri a jeho syn Marco podle obžaloby prodali v letech 1998 až 2000 v Brně kokain, za který dostali přes pět miliónů korun. Selzer, číšník s platem asi osmi tisíc korun, byl podle policie jedním ze zákazníků a také kokain konzumoval.

"Oba obžalované znám, ale nikdy jsem od nich kokain nekupoval a ani jsem neviděl, že by někomu drogy prodávali. Znal jsem je z baru z Veselé ulice v Brně, kam chodili a kde jsme se bavili," řekl soudcům Selzer.

Předseda senátu Vlastimír Čech mu ale přečetl jeho výpověď, kterou dříve učinil před vyšetřovatelem. Jemu řekl, že chodil do kanceláře Berardina, přezdívaného Dino, kde si kupoval za 1500 korun dávky. Během dvou let se částka za drogu vyšplhala až na jeden a čtvrt miliónu korun. Asi třičtvrtě kilogramu kokainu pak podle svých slov zkonzumoval téměř sám. Údajně s ním dále již neobchodoval.

Žalobkyně: svědek lže

Selzer se nenechal vyvést z míry a soudci začal tvrdit, že ho k této výpovědi přinutili policisté, kteří mu vyhrožovali vězením. Nedokázal však vysvětlit, proč proti vynucené výpovědi neprotestoval už na policii.

Podle státní zástupkyně Evy Žďárské, které při zahájení procesu vyhrožovala mafie únosem dcery, Selzer lže. "Máme nahrávky telefonických odposlechů tohoto svědka, které jasně ukazují, že věděl, o jaké obchody jde. Tyto nahrávky přinesu k dalšímu líčení a chci, aby se k nim svědek vyjádřil," uvedla žalobkyně s tím, že se Selzer částečně podílel i na samotném prodeji kokainu.

Soud s Mitidierovými, kteří jsou Národní protidrogovou centrálou považováni za členy mezinárodní kokainové mafie působící po celé Evropě, bude pokračovat dalším dokazováním. Oběma hrozí až 15 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám