Hlavní obsah

Policie musí chránit před narkomafií dceru žalobkyně

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Advokát Pavel Hála uvedl ve středu do varu detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Národní protidrogové centrály. Jako obhájce Italů otce Berardina a syna Marcema Mitidieriových, obžalovaných z obchodování s kokainem, u soudu neočekávaně přistoupil ke státní zástupkyni a upozornil ji, že její 12letá dcera může být obětí únosu.

Foto: Josef Zajíc

Počátek procházky od nádraží Ostrava-Vítkovice. Zájemců bylo asi 130.

Článek

"Řekl mně, že podle jeho informačních zdrojů má být v organizovaném zločinu rozvířena fáma o přípravě únosu mé dcery. Dál řekl, abych nevěřila zprávám, že v pozadí únosu dcery má být on. Podle mého názoru advokát Hála mě tímto sdělením chtěl psychicky rozhodit jako autorku obžaloby Mitidierů a ochromit mě v roli žalobkyně v soudním líčení," řekla ve středu Právu státní zástupkyně Eva Žďárská.

Upřesnila, že ji Hála oslovil před dvanáctou hodinou dopoledne, aniž jí sdělil z jakého zločineckého prostředí jeho informátoři čerpají.

Policisté okamžitě poskytli ochranu

"Přímo v soudní síni přistoupil k mému stolku a tiše mně řekl uvedená slova. Okamžitě jsem požádala policii o ochranu dcery. V případě Mitidierů to není poprvé, co byly vysloveny hrozby na adresu dětí. Loni při výslechu se Berardino Mitidieri vyslovil výhrůžně na adresu dvou nezletilých dětí policistky, která ho vyšetřovala a obvinila," zdůraznila Žďárská.

Mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová uvedla, že policisté vzniklou situaci začali okamžitě řešit. "Neprodleně byla přijata adekvátní opatření. Nebudeme sdělovat jaká," odpověděla mluvčí na dotaz, byla-li poskytnuta dceři a rodině státní zástupkyně policejní ochrana. Pohotovou policejní reakci uvítal šéf Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous.

Palermo z Brna nikdo neudělá

"Italové při vyšetřování vyslovovali v zastřené formě pohrůžky na adresu policistů. Směřovaly i proti rodinným příslušníkům. Zjistili jsme, že nerovnou hru při vyšetřování hraje také obhájce obžalovaných Italů," řekl ve středu Právu Komorous. Zdůraznil, že obžalované Italy jeho detektivové odhalili ve spolupráci s americkou Drug Enforcement Administration (DEA), italskými, nizozemskými, německými a dalšími protidrogovými útvary evropských zemí.

"Na případu Mitidieri jsme pracovali od roku 1998. Zatkli jsme je před dvěma lety 10. prosince," upřesnil šéf NPC. Přiznal, že s potěšením přijal zprávu svých moravských detektivů, kteří na informaci o proslovu advokáta Hály k žalobkyni přešli okamžitě do akce, vyhledali dceru a další rodinné příslušníky státní zástupkyně a začali je střežit.

"Ochráníme je třeba vlastními těly. Tvrdě narkomafii odpovíme. Palermo z Brna nikdo neudělá," řekl Právu vysoký důstojník moravské expozitury NPC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám